Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

HELL AS PAVILION



Ξεκίνησε στις 27-2-2013 η έκθεση HELL  AS PAVILION, που  οργανώνεται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Palais de Tokyo στο Παρίσι. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 4 Απριλίου 2013.



Ως γνωστό ο Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού και το Βελβεντό ολόκληρο εκπροσωπείται στην έκθεση με δύο έργα του Τάκη Καραματσούκα Γιαννούσα που παραχωρήθηκαν προς έκθεση από τον Μ.Ο.Β. αφού πρώτα συντηρήθηκαν και κορνιζώθηκαν με ενέργειες  του Ομίλου (ακολουθεί η συντήρηση και για τα υπόλοιπα έργα του Τάκη με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας).





Το Palais De Tokyo




Το Palais de Tokyo θεωρείτε αυτή τη στιγμή ένα από τα κορυφαία μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Δευτέρα 25 -2 -2013. Τον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού εκπροσώπησαν η Βλάχου Σταυρούλα υπεύθυνη του τμήματος ζωγραφικής ο Σάκης Στεργιόπουλος μέλος του Δ.Σ του Μ.Ο.Β. καθώς και δύο ακόμη μέλη του Ομίλου που πήγαν στο Παρίσι για την έκθεση (τα έξοδα του ταξιδιού καλύφθηκαν εξολοκλήρου από τους ίδιους). Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν επίσης οι ανιψιές του Τάκη Γιαννούσα κ Ρόζα και κ. Χάρις Χηνιάδου.


Μαζί με την  κ. Νάντια  Αργυροπούλου




Παράλληλα με  την έκθεση των έργων στο Palais de Tokyo στο χώρο του μουσείου γίνονται και άλλες εκδηλώσεις συναυλίες, ομιλίες, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέματα σχετικά με την έκθεση. 

Οι κ. Χυνιάδου μπροστά στα έργα του θείου τους



Η έκθεση HELL AS PAVILION, οργανώνεται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Palais de Tokyo στο Παρίσι, σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου και με τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Γιώργου Τζιρτζιλάκη.



Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από τη λέξη HELL AS, όπως αυτή, εμφανίζεται στην πρόσφατη ταινία Socialisme του Jean-Luc Godard. Χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο που δημιουργεί η διακοπτόμενη γραφή της λέξης, η έκθεση παραπέμπει στο γεγονός της πρόσφατης “δαιμονοποίησης” της Ελλάδας με αφορμή την Ευρωπαϊκή κρίση, και επιδιώκει να λειτουργήσει σαν μια ριζοσπαστική αλληγορία για το παράλογο της (συν)ύπαρξης, όπως άλλωστε το αντιμετωπίζει σήμερα –με το αίσθημα του επείγοντος– η τέχνη.

Έργα διαφόρων εκφραστικών μέσων (ζωγραφική, σχέδιο, βίντεο, φιλμ, κεραμικά) συνθέτουν ένα είδος εντατικού fresco από διαφορετικές τεχνοτροπίες και ποικίλες προσεγγίσεις του βασικού εκθεσιακού προβληματισμού, συγκροτώντας ένα υπερ-κείμενο, ένα δίκτυο από πιθανές συνδέσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στοχαστεί κανείς.

Οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, προσεγγίσεις και εκφραστικούς τρόπους: ιστορικοί εκπρόσωποι της ελληνικής καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας συνυπάρχουν με σύγχρονους καλλιτέχνες και λαϊκούς δημιουργούς, καθώς και με κολεκτίβες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συλλογικά project στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο διπλός δεσμός γλώσσας και εικόνας ερευνάται με έργα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Αλέξης Ακριθάκης, ΛουκίαΑλαβάνου, Νάνος Βαλαωρίτης, Marie Wilson-Βαλαωρίτη, Γιάννης Βαρελάς, Κωστής Βελώνης, ΛυδίαΒενιέρη, Τάσος Βρεττός, Βαγγέλης Βλάχος, Τάκης Γιαννούσας, Δημήτρης Δημητριάδης, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Χάρις Επαμεινώνδα, Τάκης Ζενέτος, Λάκης & Άρης Ιωνάς (The Callas), Βλάσης Κανιάρης, Βασίλης Π. Καρούκ, Ανδρέας Ragnar Κασάπης, Anja Kirchner & DavidPanos, Πάνος Κουτρουμπούσης, Θάνος Κυριακίδης (BlindAdam), Κωνσταντίνος Λαδιανός, Στάθης Λογοθέτης, Ανδρέας Λόλης, Παναγιώτης Λουκάς, Αντώνης Ντόνεφ, ΡαλούΠαναγιώτου, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Σαπρόφυτα, Κώστας Σαχπάζης, ΧριστιάναΣούλου, Κώστας Σφήκας, Θανάσης Τότσικας, ΉραΤριανταφυλλίδη, Ίρις Τουλιάτου, Κωστής Τριανταφύλλου (Costis), Στέλιος Φαϊτάκης, Σάββας Χριστοδουλίδης, KavecS(ΒάναΚωσταγιόλα& Κωστής Σταφυλάκης), Souzy Tros (ΜαρίαΠαπαδημητρίου), HollowAirportMuseum(Νίκος Χαραλαμπίδης).