Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μαθητολόγια


Το Φεβρουάριο στο Γυμνάσιο Βελβεντού υποδεχτήκαμε δύο νέους επιστήμονες που γύρισαν στον τόπο τους κομίζοντας φρέσκες ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια στη μελιστάλακτη κοινωνία των μελισσών. Ο Νίκος Τζινίκος του Ιωάννη και ο Αντώνης Χόντας του Γεωργίου, γεωπόνοι και οι δυο, ασχολούνται εδώ και 2 χρόνια περίπου με την κυψέλη, τη μέλισσα, το μέλι. Νέοι εν δυνάμει επιχειρηματίες επέλεξαν να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στον τομέα της μελισσοκομίας, να δημιουργήσουν στον τόπο τους και να ενισχύσουν την πάσχουσα τοπική αγορά.

Η δράση τους, στάθηκε αφορμή, στα πλαίσια του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, να προσκληθούν από το Διευθυντή και την υπεύθυνη καθηγήτρια για να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τρίτης Γυμνασίου πως μια ιδέα παίρνει σχήμα και μορφή και οδηγεί σε ευκαιρίες δημιουργίας βιώσιμων μελλοντικών επιχειρήσεων. Οι προσκεκλημένοι μας παρουσίασαν όλη τη διαδικασία παρασκευής – παραγωγής μελιού. Από την κοινωνία των μελισσών, τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα τους, τις περιοχές με τα αγριολούλουδα και τα αρωματικά βότανα, τις μετακινήσεις τους από περιοχή σε περιοχή, τη ζωή στην κυψέλη ως τον τρύγο του γλυκού θαύματος και την τοποθέτησή του στο ράφι. Από τη διατροφική αξία του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης ως τον τρόπο κατασκευής μιας κυψέλης και τα μυστικά της. Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον, εκφράσαμε απορίες και συζητήσαμε με τους μελισσοκόμους που έλυναν κάθε απορία μας με προθυμία μεταφέροντας τον ενθουσιασμό τους και την αγάπη τους για το επάγγελμά τους σε μας.



Η συνάντηση έκλεισε με τον πιο γλυκό τρόπο. Δυο βάζα με μέλι άνοιξαν, κουτάλια βυθίστηκαν στο χρυσαφένιο περιεχόμενο και τα στόματα γλύκαναν!!

Νίκο και Αντώνη σας ευχαριστούμε πολύ οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου




 

Στα πλαίσια της υλοποίησης Περιβαλλοντικού Προγράμματος από τη Δευτέρα Γυμνασίου με τίτλο: «Συλλογή και διατήρηση ντόπιων σπόρων.
«Από χέρι σε χέρι, από καρδιά σε καρδιά» (peliti) καλέσαμε έναν συνειδητοποιημένο συλλέκτη ντόπιων σπόρων, τον κ. Νίκο Ζορμπά, να μας ενημερώσει για την σημασία της προστασίας και διατήρησης ντόπιων σπόρων και ποικιλιών, τις στρατηγικές διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών, τις παραδοσιακές καλλιέργειες, την επιλογή καρπών, τον καθαρισμό των σπόρων, τη διατήρηση και την αποθήκευσή τους. Ο κύριος Νίκος είχε πολλές ιστορίες να μας πει, με το δικό του γλαφυρό τρόπο, κερδίζοντάς μας από την πρώτη στιγμή. Λες και η σχολική αίθουσα ήταν ο φυσικός του χώρος.
Μας έμαθε πολλά, μέσα σε μια ώρα η οποία αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρκετή, αφού παρά το χτύπημα του κουδουνιού, εμείς θέλαμε κι άλλες ερωτήσεις να του κάνουμε !!!! Τον ευχαριστούμε πολύ για τις γνώσεις που μας μετέδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του για το πρόγραμμά μας και για τις σπορο-ιστορίες του Βελβεντού.


Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου

Ο Διευθυντής Η καθηγήτρια
Φραγγούδης Αλέξανδρος Βαίτσα Βλάχου