Κυριακή 5 Μαΐου 2013

48 ώρες στο Βελβεντό



Από το:  arttravel.gr

Ημέρα Πρώτη
Πέτρινα σπίτια με λουλουδιαστές αυλές, περιποιημένοι αμπελώνες που δίνουν βραβευμένα κρασιά και μια λίμνη που χρωματίζεται από τις αντανακλάσεις των Πιερίων, συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό ενός τόπου ευλογημένου από τη φύση. Αδύνατο να φύγει κανείς από εδώ χωρίς κάποιο μικρό ή μεγάλο θησαυρό.
10 πμ.
Check in στον ξενώνα 9 Μούσες στο κέντρο του Bελβεντού. Εννέα πλήρως εξοπλισμένα και με ξύλινο διάκοσμο δωμάτια, που το καθένα έχει το όνομα μιας μούσας, συνδυάζουν ιδανικά παράδοση με ανέσεις. Επιλέξτε σε ποια μούσα θα παραδοθείτε για να απολαύσετε αυθεντικές στιγμές ζεστής βελβεντινής φιλοξενίας που περιλαμβάνουν σπιτικό φαγητό και καλό ντόπιο κρασί (τηλ.: 24640 49012, www.9mouses-velvento.gr).

 
Για θέα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τη γέφυρα της, προτιμήστε το ξενοδοχείο Αγνάντι, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Βελβεντού ανάμεσα σε πλατάνια, βελανιδιές και καρυδιές. Χτισμένο σε στυλ αρχοντικού, διαθέτει περιποιημένα δωμάτια με όλα τα κομφόρ. Το café του ξενοδοχείου είναι ιδανικό μέρος για σας βρει το ηλιοβασίλεμα χαλαρώνοντας δίπλα στο τζάκι (τηλ.: 24640 49002, http://agnanti.tripod.com).



11 πμ.
Σε απόσταση 33 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης, το Βελβεντό απλώνεται μέσα σ’  έναν καταπράσινο μικρό κάμπο, γεμάτο μυρωδάτα φρούτα και πολλά νερά, στους πρόποδες των Πιερίων. Περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια του και ανακαλύψτε μικρές πλατείες και γραφικές γειτονιές όπως του Ψυρή, τη Μπαράγκα, το «Τσιαμπλάκ’» και «τ’ Φίγκα τ’ αλώνια», όπου οι ντόπιοι θα σας φωνάξουν να σας τρατάρουν τσίπουρο, καφέ και γλυκό του κουταλιού. Στο ιστορικό κέντρο του Βελβεντού θα δείτε αρκετά διατηρητέα κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όπως το παλιό Αρρεναγωγείο δίπλα στην κεντρική εκκλησία και το πρόσφατα αναπαλαιωμένο Αρχοντικό Κώνστα που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας θα συναντήσετε επίσης δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αλλά και παλιά πέτρινα σπίτια με λουλουδιαστές αυλές. Ανάψτε κι ένα κερί στον ναό του Αγίου Νικολάου (16ος αι.) που έχει ωραιότατες τοιχογραφίες. 
1 μμ. 
Μεσημεριανό στην ταβέρνα Εν Βελβεντώ πάνω στην κεντρική πλατεία. Ο κύριος Βασίλης φτιάχνει νοστιμότατα μαγειρευτά, μανιτάρια στη σχάρα και χοιρινό κότσι. Συνοδέψτε τα με μερικά ποτηράκια ντόπιο Ζανδέ (τηλ.: 24640 32636).
2 μμ. 
Ανηφορίστε προς το Μετόχι στα ριζά του βουνού και έπειτα από μια σύντομη ορειβασία ή έναν περίπατο μέσα στο δάσος, σταματήστε για καφέ ή τσιπουρομεζέδες στο εστιατόριο-cafe Μετόχι, μες στα πλατάνια του ορεινού όγκου των Πιερίων (τηλ.: 24640 32190). Από εκεί περπατήστε μέχρι τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Παντελεήμονα για να απολαύσετε μια μοναδική θέα στη γύρω φύση. 
4 μμ. 
Στο Σκεπασμένο, περίπου 3 χλμ. έξω από το Βελβεντό, η ομορφιά της φύσης σε ξεσηκώνει: καταρράκτες, φυσικές λιμνούλες, αιωνόβια πλατάνια, λείψανα παλιών νερόμυλων, παγωμένες πηγές και εντυπωσιακοί βράχοι συνθέτουν το σκηνικό που μπορεί να θαυμάσει κανείς από κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Ανεβείτε στο ξύλινο παρατηρητήριο και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στο πράσινου του βουνού και στα αφρισμένα νερά του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25μ. Οι πιο τολμηροί μπορούν να συνεχίσουν με ανάβαση στο φαράγγι, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι. 

7 μμ.
Γλυκαθείτε με τους φημισμένους σιροπιαστούς κουραμπιέδες του ζαχαροπλαστείου Πουλιάνας, που θα βρείτε στην κεντρική πλατεία (τηλ.: 24640 32025). Τιμήστε όμως και τις παραδοσιακές τουλούμπες Βελβεντού, που παρασκευάζονται εδώ και 40 χρόνια με τα πιο αγνά υλικά από την οικογένεια Ζανδέ. Στο εργαστήριο-κατάστημά τους θα βρείτε επίσης κουρκουμπίνια και λουκουμάδες (Αγ. Νικολάου 11, τηλ.: 24640 32501). 

9 μμ.
Δοκιμάστε τοπικές σπεσιαλιτέ όπως αμπελοσαρμάδες και παραδοσιακά λουκάνικα Βελβεντού αλλά και κολοκυθοκεφτέδες και κεμπάπ σούβλας στην ταβέρνα Καντάδα, στο κέντρο του χωριού. Το κρασί είναι σπιτικό, δικής τους παραγωγής (τηλ.: 24640 31203, www.kandada-velvedo.gr). 

11 μμ. 
Το club Osiris είναι από εκείνα τα μαγαζιά που δεν περιμένει κανείς να δει σ’ έναν τέτοιο προορισμό. Διαχρονικό στέκι της νεολαίας του Βελβεντού και όχι μόνο, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα μέρη για διασκέδαση στη Δυτική Μακεδονία. 

Ημέρα Δεύτερη
10 πμ.
Επισκεφθείτε τους γραφικούς οικισμούς του Βελβεντού (Καταφύγι, Αγία Κυριακή, Πολύφυτο, Παλαιογράτσανο) για να απολαύσετε από εκεί την πανοραμική θέα της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Ολύμπου. Μια ανηφορική διαδρομή από το Βελβεντό θα σας οδηγήσει στο χωριό Καταφύγι, τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιώργος (Αλέξης) Ζορμπάς, ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη. Από εδώ, ακολουθώντας τους δασικούς δρόμους και τα μονοπάτια, μπορείτε να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο (2.193 μ.), ή να διασχίσετε τα Λειβάδια και όλο το δασικό σύμπλεγμα Καταφυγίου που προσφέρεται για αναζωογονητικούς περιπάτους. Στο Παλαιογράτσανο, που απέχει 9 χλμ. από το Βελβεντό, θα δείτε μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες εκκλησίες τις περιοχής, τον Προφήτη Ηλία, ενώ λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο.

1 μμ. 
Στάση στην πλατεία του χωριού Παλαιογράτσανο για καλά ψητά, ντόπιο τσίπουρο και καφέ. Η ταβέρνα-καφενείο Γράτσανη που βρίσκεται εκεί, φημίζεται για το κεμπάπ, το αρνί στη σούβλα και τη βραστή γίδα της (τηλ.: 24640 24671).

2 μμ.
Δοκιμάστε τα βραβευμένα κρασιά που δίνουν οι περιποιημένοι αμπελώνες του εύφορου κάμπου της περιοχής σ’ ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία του Βελβεντού. Οι αμπελώνες του Κτήματος Βογιατζή, έκτασης 33 στρεμμάτων, βρίσκονται κοντά στη λίμνη Πολυφύτου και είναι βιολογικής καλλιέργειας. Η ποικιλιακή σύνθεση περιλαμβάνει 10 κύριες ποικιλίες, 5 λευκές και 5 ερυθρές, καθώς κι ένα τμήμα πειραματικό με πολλές τοπικές ποικιλίες. Η ξενάγηση, που μπορεί να γίνει καθημερινές και Σαββατοκύριακα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, περιλαμβάνει περίπατο στον αμπελώνα, επίσκεψη στο οινοποιείο και προβολή πολυθεάματος (τηλ.: 24640 32283, www.ktimavoyatzi.gr).
 
Στην περιοχή Κουρίτες, στην είσοδο του Βελβεντού, ο Γιάννης και η Μαρία Καμκούτη, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, έστησαν τον Αμπελώνα Καμκούτη έκτασης 60 στρεμμάτων και το οινοποιείο τους. Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και Ξινόμαυρο οινοποιούνται με παραδοσιακό τρόπο για να αποδώσουν κόκκινα και λευκά κρασιά υψηλής ποιότητας και ντόπιο τσίπουρο με λεπτή γεύση και αιθέριες μυρωδιές (τηλ.: 24640 31114, www.kamkoutiswine.gr).

 
Τούτο τον προικισμένο τόπο επέλεξε και ο οινοποιός-γεωπόνος Γιάννης Ζανδές για να δημιουργήσει τους αμπελώνες του, που ξεκινούν από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων και φτάνουν έως την άκρη της λίμνης. Ποικιλίες όπως Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah, Malvasia Aromatica και Ξινόμαυρο, συμπυκνώνουν όλα τα αρώματα του βουνού και της υπαίθρου για να προικίσουν τον λευκό και ερυθρό τοπικό οίνο Κτήμα Ζανδέ με μοναδικά χαρακτηριστικά (τηλ.: 24640 32238).
5 μμ. 
Προμηθευτείτε σπιτικά γλυκά του κουταλιού (κολοκύθα, πορτοκάλι, σύκο ή κυδώνι), κομπόστα ροδάκινο και παραδοσιακές μαρμελάδες σε 13 ξεχωριστές γεύσεις από τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού. Ο δυναμικότερος γυναικείος συνεταιρισμός στη Δυτική Μακεδονία ιδρύθηκε το 1985 από τις γυναίκες της περιοχής, ενώνοντας το μεράκι, την τέχνη και τις γνώσεις τους σε μια κοινή προσπάθεια: να κάνουν γνωστή την περιοχή μέσα από τα προϊόντα της εύφορης γης τους (Βελβεντό, τηλ.: 24640 31993). 

6 μμ. 
Απολαύστε από κάποιο κιόσκι-παρατηρητήριο του Βελβεντού ή από την περιοχή της Νεράιδας, τη δύση του ήλιου στα νερά της λίμνης του Πολυφύτου που χρωματίζεται από τις αντανακλάσεις των Πιερίων. Η λίμνη Πολυφύτου- μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας κι ένα τοπίο μοναδικής αισθητικής και ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας- βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Βελβεντό και διασχίζεται από μια τεράστια γέφυρα μήκους 1.372 μ. Επιβλητικό είναι και το φράγμα της λίμνης στο οποίο φτάνει κανείς διανύοντας μια όμορφη και εντυπωσιακή διαδρομή παράλληλα της λίμνης.

 
9 μμ.
Γευτείτε γιαπράκια, μανιτάρια σχάρας, τυλιχτό αρνί και σπιτικούς μεζέδες που συνοδεύονται από ντόπιο κρασί στην ταβέρνα Ρέμβη. Εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί σταθερό προορισμό καλοφαγάδων, προσφέροντας διαλεχτά ντόπια κρέατα και προϊόντα από τον δικό τους βιολογικό κήπο, σ’ έναν ζεστό χώρο με τζάκι και σε μια δροσερή αυλή με πλατάνια, μουριές, κληματαριές και παιδική χαρά (Βελβεντό, τηλ.: 24640 31473).