Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού «Χαρίσιος Παπαμάρκου»




Μια σημαντική  και πρωτόγνωρη πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο σχολείο μας την Πέμπτη και την Παρασκευή 16 και 17 Μαΐου αντίστοιχα, καθώς παρουσιάστηκε στους μαθητές το κλασικό αριστούργημα του Τζοακίνο Rossini «O Κουρέας της Σεβίλλης» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ειδικά προσαρμοσμένη για παιδιά.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Γκαμπούρας, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Νίκος Μπονές, η Σχολική μας Σύμβουλος κ. Αναστασία Κωστελίδου, η Σχολική Σύμβουλος, Υπεύθυνη για τις Σχολικές Δραστηριότητες, κ. Κατερίνα Γκουργκούτα. Η παρουσία τους στο σχολείο μας κατέδειξε τη σπουδαιότητα του γεγονότος που διαδραματίστηκε στο σχολείο μας και τους ευχαριστούμε θερμά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.
Ο Rossini ήταν Ιταλός συνθέτης παγκοσμίως γνωστός για τις όπερες που έγραψε, με πιο φημισμένες απ’ αυτές τον Κουρέα της Σεβίλλης και τη Σταχτοπούτα. Εκτός από όπερες, έγραψε επίσης έργα θρησκευτικής μουσικής, τραγούδια και μουσική δωματίου. Όσο ζούσε ακόμα, χαρακτηρίστηκε ως ο Ιταλός Μότσαρτ.

 

Ανάμεσα στις δράσεις Πολιτισμού για την Εκπαίδευση, εντάχτηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση», η πράξη  «Η Όπερα Διαδραστικά στα Δημοτικά σχολεία».  Το σχολείο μας, που είναι ένα από τα 930 περίπου Ολοήμερα σχολεία ανά την επικράτεια με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), επιλέχτηκε μαζί με άλλα 70 σχολεία για να παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση, καθώς η Εθνική Λυρική Σκηνή έκρινε  κατά την αξιολόγηση των σχολείων, που υπέβαλλαν αίτηση, ότι το σχολείο μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της  παράστασης (χωρητικότητα αίθουσας, διαστάσεις σκηνής, δραστηριότητες του σχολείου, διδασκαλία μουσικής, θεάτρου, εικαστικών κ.λ.π)
H Eθνική Λυρική Σκηνή με τη δράση αυτή συμβάλλει στην ευόδωση των στόχων του σχολείου του 21ου αιώνα, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της σχολικής ζωής και της μαθησιακής διαδικασίας στο πλαίσιο ενός δημιουργικού διαλόγου με το παρελθόν, που τα εντάσσει πιο δυναμικά στο σήμερα. Τέτοιες δράσεις «διαπλάθουν» την προσωπικότητα των μαθητών και ενισχύουν τη συναισθηματική τους ωριμότητα μέσω της επικοινωνίας, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της εξοικείωσης με ρόλους και καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις και επιπλέον  αναπτύσσουν την αυτογνωσία τους.
Η Όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση, που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού, ενώ η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου. Ως είδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσικά επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη.

Για την πραγματοποίηση της παράστασης, δόθηκε έμφαση από τους εκπαιδευτικούς των καλλιτεχνικών μαθημάτων στη διαδραστική συμμετοχή των παιδιών τόσο στη σκηνογραφία όσο και στα αντικείμενα και σύμφωνα με τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα παιδιά, εκτός από το θεατρικό παιχνίδι, που ετοίμασαν με θέμα το όνειρο του Αρλεκίνου-Κουρέα Φιγκαρό, κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ένα πανό με θέμα το « Όνειρο του Φιγκαρό», το οποίο ενσωματώθηκε στο σκηνικό. Άλλη τάξη παιδιών ασχολήθηκε με την κατασκευή ενός αντικειμένου (φανάρι δρόμου), έτσι ώστε να υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε  « έξω από ένα σπίτι». Μια ακόμα τάξη ζωγράφισε ένα ενδυματολογικό αξεσουάρ (μια ποδιά), το οποίο φορέθηκε από μια τραγουδίστρια του έργου. Ο Μουσικός του σχολείου έκανε την επιλογή των φωνητικά πιο σωστών μαθητών και τους προετοίμασε για το φινάλε του έργου στο οποίο συμμετείχαν.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στις σκηνογραφικές κατασκευές, στη χορωδία,  στα παιχνίδια και εργασίες καθώς και στα θεατρικά δρώμενα υπήρχαν σχετικές οδηγίες για τους μαθητές και τους δασκάλους στο πακέτο με υλικό, που είχε σταλεί στο σχολείο πριν την έλευση της Εθνικής Λυρικής.
Συμπληρωματικά, στην ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής περιλαμβάνονταν εκπαιδευτές εμψυχωτές, με ειδίκευση τη σκηνογραφία- ενδυματολογία και τα εικαστικά, οι οποίοι δούλεψαν με τα παιδιά την παραμονή της παράστασης, ώστε τα έργα των παιδιών να ενταχθούν στη σκηνογραφία του έργου. Οι μαθητές παρακολούθησαν επίσης την τοποθέτηση ( στήσιμο) των σκηνικών την παραμονή της παράστασης και γνώρισαν από κοντά όλα τα τεχνικά επαγγέλματα, που πλαισίωναν την παράσταση(μηχανικός σκηνής, ηλεκτρολόγος, φωτιστής, ενδύτρια, φροντιστής κ.λ.π) μέσω των ανθρώπων που δούλεψαν για την παράσταση οι οποίοι επισκέφτηκαν το σχολείο μας.
Γνώρισαν από κοντά το σπουδαίο μαέστρο της Ορχήστρας κ. Πυλαρινό Ραφαήλ, σπουδαίους μουσικούς, τους μονωδούς- ηθοποιούς καθώς και τους χορευτές.
Πλούτισαν το λεξιλόγιό τους με καινούριες λέξεις, όπως άρια, υψίφωνος, τενόρος κ.λ.π
Τέλος η διάδραση των παιδιών ολοκληρώθηκε, όταν τα ίδια τα παιδιά συμμετείχαν στην παράσταση τραγουδώντας στο φινάλε, φορώντας ένα ενδυματολογικό στοιχείο, ίδιο με εκείνο των επαγγελματιών τραγουδιστών, που τα μεταμόρφωσε σε χαρακτήρες του έργου.
Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο «σύστησε» στους μικρούς μαθητές το γοητευτικό κόσμο της όπερας με έναν τρόπο «ζωντανό» και δημιουργικό, αφού τους ενέπλεξε στην ίδια τη διαδικασία παραγωγής μιας παράστασης.
Ευχαριστούμε θερμά την Εθνική Λυρική Σκηνή και τους συντελεστές της παράστασης για το μοναδικό  και πρωτόγνωρο ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων και της μουσικής που μας χάρισαν.

                                                         Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων
                                                                 Η Διευθύντρια του Σχολείου
                                                                           Στεργίου Άννα