Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΙΤΣΚΟΚ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



Αυτή την Κυριακή 23 Μαρτίου θα προβληθεί η ταινία «Υπόθεση Νοτόριους» (Notorious).
Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1946. 
Πρωταγωνιστές της ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών: o Κάρι Γκραντ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ο Κλοντ Ρέινς κι ο Αλέξης Μινωτής.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μετά την καταδίκη του Γερμανού πατέρα της για εσχάτη προδοσία εις βάρος των Η.Π.Α., η Αλίσια Χούμπερμαν (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) πνίγει τον πόνο της στο αλκοόλ και τους άνδρες. Ένα βράδυ συναντά τον αστυνομικό Τ.Ρ. Ντέβλιν (Κάρι Γκραντ), ο οποίος την πείθει να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προκειμένου να εξαρθρώσουν μια σπείρα Ναζιστών, φίλων του πατέρα της, οι οποίοι δρουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ο έρωτας της Αλίσια για τον Ντέβλιν, καθώς και η αγάπη της για την Αμερική, μια χώρα την οποία αισθάνεται ότι ο πατέρας της πρόδωσε, την ωθούν να δεχτεί την αποστολή…


Η ταινία σύμφωνα με τους κριτικούς σηματοδοτεί καλλιτεχνική ωρίμανση, όσον αφορά τη θεματολογία του σκηνοθέτη. Ο Τριφό έλεγε πως, περισσότερο από κάθε άλλη ταινία του Χίτσκοκ, το «Υπόθεση Νοτόριους» συμπυκνώνει την πεμπτουσία του (απαράμιλλου) χιτσκοκικού σινεμά.

 

Πολλοί αποδίδουν την επιτυχία της ταινίας στο πραγματικά εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών. Η ερμηνεία του Γκράντ, στο ρόλο του συναισθηματικά ανάπηρου, μπλαζέ, «επαγγελματία» κατασκόπου, θεωρείται μία από τις καλύτερες της καριέρας του. Η Μπέργμαν πιστή στο πρότυπο της femme fatale που επικράτησε την περίοδο εκείνη και καθιέρωσε και την ίδια, δίνει μαθήματα υποκριτικής δεινότητας, ακροβατώντας ανάμεσα στον δυναμικό αλλά και εύθραυστο χαρακτήρα της περσόνας που υποδύεται. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο πλαισιώνει ο Κλόντ Ρέινς, στο ρόλο ενός διαταραγμένου μεγιστάνα και η Λιοπολντίν Κονσταντιν, υποδυόμενη την νοσηρή, αυταρχική μητέρα του. Μικρή συμμετοχή έχει μάλιστα και ο Αλέξης Μινωτής.



Μεγάλης σημασίας είναι όμως και τα άφθονα σύμβολα στα οποία εστιάζει ο σκηνοθέτης, για να συνθέσει την επιδιωκόμενη ατμόσφαιρα αγωνίας: το κλειδί, που όχι άδικα φιγουράρει σε κάθε αφίσα της ταινίας, το κελάρι, η άγνωστη ουσία που φυλάσσεται εκεί, το δηλητήριο και η κατάποσή του και φυσικά τα σκαλιά.

Θα μπορούσε ωστόσο να ισχυριστεί κανείς ότι η μαγεία του «Notorious» δεν βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά στις δύο αλησμόνητες σεκάνς της ταινίας, που θεωρούνται δικαίως και σκηνές ανθολογίας: εκείνη του μεγαλύτερου σε διάρκεια διακοπτόμενου φιλιού στα χρονικά της έβδομης τέχνης και φυσικά την τελική δεκάλεπτη σκηνή στη κεντρική σκάλα του μεγάρου, όπου η δραματουργική ικανότητα των πρωταγωνιστών και ο μεγαλειώδης σκηνοθετικός χειρισμός του σασπένς πραγματικά γράφουν πολλές σελίδες κινηματογραφικής ιστορίας.
 
Η ταινία έλαβε δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Κλοντ Ρέινς έλαβε την τέταρτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, για το ρόλο του Άλεξ Σεμπάστιαν, αλλά έχασε το βραβείο από τον Χάρολντ Ράσελ της ταινίας Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας (The Best Years of our Lives, 1946). Ο Μπεν Χεχτ προτάθηκε για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, το οποίο έχασε από τον σεναριογράφο της ταινίας Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, Ρόμπερτ Σέργουντ. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1946. Το 2006 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία – Παραγωγή:  Άλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Μπεν Χεχτ
Μουσική: Ρόι Γουέμπ
Κυκλοφορία: 1946
Διάρκεια: 101 λεπτά

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βελβεντού στις 8 μ.μ.