Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΜΟΒ ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Μετά την από κοινού προβολή με τον Ορειβατικό Σύλλογο της ταινίας - ντοκυμαντέρ "Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ", η Κινηματογραφική Λέσχη του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού ξεκινάει τις χειμερινές της προβολές.

Συνεχίζουμε για τις επόμενες τρεις προβολές με ντοκυμαντέρ από το περισινό 15ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

9/2: "Food for love". Η αγάπη της Ελληνίδας μάνας προς τα παιδιά της φτάνει μέχρι την άκρη της γης! Το σπιτικό φαγητό που είναι ένα ισχυρό πρακτικό και συμβολικό όπλο στα χέρια της Ελληνίδας, που γεφυρώνει γεωγραφικές και συναισθηματικές αποστάσεις και διατηρεί στενούς τους οικογενειακούς δεσμούς!

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
Φωτογραφία: Μαριάννα Οικονόμου, Δημήτρης Κατσαΐτης, Γιάννης Μισουρίδης
Μοντάζ: Ηλίας Δημητρίου
Μουσική: Ηλίας Παντολέων
Παραγωγός: Λιλέτ Μπότσαρη. DigiBeta Έγχρωμο 52'


& “Ost – Original Sountrack”. 
Ένα ντοκυμαντέρ για τη μουσική στον κινηματογράφο, που δεν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό, αλλά σκοπό έχει να μας βάλει στον κόσμο των συνθετών, των σκηνοθετών και των σάουντρακ, σ’ ένα ταξίδι στη μαγεία της μουσικής και του σινεμά. Μιλούν οι Τρέβορ Τζόουνς, Νικόλα Πιοβάνι, Παντελής Βούλγαρης, Περικλής Χούρσογλου, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Πλατύραχος, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Σάιμον Μπλούμ Νικολαΐδης, Θάνος Φουργιώτης, Νίκος Γκροσδάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλλη Γρίβα, Γιώργος Βαρσαμάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Σκηνοθεσία-Φωτογραφία: Φάνης Λογοθέτης.
Σενάριο: Σπύρος Ανδρεάδης
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης
Παραγωγός: Σπύρος Ανδρεάδης
Συμπαραγωγός: Φάνης Λογοθέτης. HDCam Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο 46' 16/2: «Ταξισυνειδησία – Η Άγνωστη Ιστορία του Ελληνοαμερικανικού Ριζοσπαστισμού» 
Ένα ντοκυμαντέρ αφιερωμένο σε μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής: στη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως και το Μακαρθισμό. Η εκτεταμένη πρωτογενής έρευνα, πάνω στην οποία βασίζεται το νοκυμαντέρ, τεκμηριώνεται από πλούσιο και δυσεύρετο αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, βίντεο, φωτογραφίες και τραγούδια. Προσωπικές μαρτυρίες ξαναζωντανεύοθν την ατμόσφαιρα της εποχής και συνεντεύξεις με ιστορικούς φωτίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μέσα σ' ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την Αμερικάνικη κοινωνική, οικονομική, και πολιτική χωή μέχρι την εποχή του Μακαρθισμού. Μια συναρπαστική ιστορία που αξίζει να ειπωθεί και να διασωθεί στη συλλογική μας μνήμη.
Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας
Σεναριο: Κωστής Καρπόζηλος
Μοντάζ: Νώντας Σκαρπέλης
Παραγωγός: Φρόσω Τσούκα
Παραγωγή: "Αποστόλης Μπερδεμπές" Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο 64' 


23/2: «Το κλεμμένο μας τσίρκο» 
Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 2012, στην Ελλάδα της οικονομικής –και όχι μόνο– κρίσης, και πιο συγκεκριμένα κάπου ανάμεσα στον «πυρετό» δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ο B.D. Foxmoor (Active Member) μαζί με το Low Bap μπουλούκι Kramahoperrata 2012, αγνοώντας το κλίμα των ημερών και 40 περίπου χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του Μεγάλου μας τσίρκου, στήνουν το Κλεμμένο μας τσίρκο για να μοιραστούν τη δικιά τους καταγραφή από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, χρεώνοντας στη χειρότερη γενιά -τη γενιά της μεταπολίτευσης– τα «αγδίκιωτα φταιξίματα». Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το οδοιπορικό του βλάσφημου αυτού τσίρκου σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Χρήστος Πανάγος, Κώστας Μακρινός
Φωτογραφία: Χρήστος Πανάγος
Μοντάζ-ήχος: Κώστας Μακρινός
Μουσική: Μιχάλης Μυτακίδης
Παραγωγοί: Χρήστος Πανάγος, Κώστας Μακρινός
HDCam Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο 46'

& «Welcome to the show – Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου» 
Πρόκειται για ένα μουσικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και για τη μουσική του κληρονομιά. Ο Σιδηρόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του, ανήσυχο πνεύμα που πειραματίστηκε όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη μουσική και στη σύνθεση, αλλά και στην ηθοποιία, στην ποίηση και στη συγγραφή. Συνεργάτες του, αλλά κυρίως καλλιτέχνες επίγονοί του, μιλούν για το πώς η μουσική του έφτασε στις μέρες μας και εξηγούν πόσο και γιατί επηρέασε τις επόμενες γενιές. Ανέκδοτες φωτογραφίες, ντοκουμέντα από συναυλίες και υλικό από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας εναλλάσσονται με τη μουσική και το λόγο.
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Φωτογραφία: Αλέξης Πόνσε
Μοντάζ: Δημήτρης Κλάγκος
Ήχος: Δημήτρης Βλάχος, Χάρης Τελώνας
Παραγωγοί: Αλέξης Πόνσε, Κώστας Πλιάκος
Παραγωγή: Euroiridia, Ελλάδα
Συμπαραγωγή: Wild-Angle, Ελλάδα
DigiBeta Έγχρωμο 65'


Ο Μάρτιος θα είναι αφιερωμένος στο μεγάλο Βρετανό σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ, με την προβολή τεσσάρων ταινιών του (μία κάθε βδομάδα).

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ.