Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τα καζάνια και οι θόλοι του Βελβεντού




 Ο τρύγος έγινε τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου.

 

Τα σταφύλια μαζεύτηκαν, πατήθηκαν και μετά από λίγο χρόνο αλκοολικής ζύμωσης, το φετινό κρασί είναι πλέον γεγονός. 


Το κρασί θα βράσει (ζυμωθεί) και πάλι στους «θόλους» τα θολωτά πετρόκτιστα  υπόγεια. 
Στους χώρους αυτούς επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανση του κρασιού, σταθερή θερμοκρασία 14Co χειμώνα, καλοκαίρι και σταθερή υγρασία . 
Τέτοια υπόγεια υπάρχουν αρκετά ακόμη στο Βελβεντό και ευτυχώς υπάρχουν ακόμη νοικοκύρηδες που τα φροντίζουν και τα χρησιμοποιούν συνεχίζοντας  μια παράδοση - παραλαβή αιώνων. 


Τα υπόλοιπα,  στέμφυλα, ρόγες και ότι απέμεινε από το κρασί πήραν τον δρόμο για τα καζάνια .   
Τα καζάνια, χώρος όπου θα γίνει η απόσταξη της ρακής – στο Βελβεντό 25 με 27 γράδων – αλλά και χώρος όπου κατά την απόσταξη λαμβάνουν χώρα γλέντια μεταξύ φίλων γνωστών και όποιου άλλου τύχει να είναι εκεί. 
Κανείς δεν περισσεύει, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι  να μοιραστούν λίγη από την φρέσκη ρακή αλλά και τη χαρά για το αποτέλεσμα κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς.


 




Την άλλη μέρα και αφού φύγει η θολούρα του μυαλού από το αλκοόλ αλλά και η κούραση από την απόσταξη, η ρακή θα αποθηκευτεί στις νταμιτζάνες για να ξοδευτεί σιγά- σιγά όλο τον επόμενο χρόνο,  μέχρι να πάρει τη θέση της η επόμενη. 



Να ξοδευτεί με υγεία και για χαρές!!!