Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Απόλυτα επιτυχημένο το 10ο Συμπόσιο Οίνου «Βελβεντό το οινοφόρο»






Μεγάλη μέρα για το Βελβεντό το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, όπου διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο το 10ο Συμπόσιο Οίνου με τον επιμέρους τίτλο «Βελβεντό το οινοφόρο», σε συνέχεια ανάλογων συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος από το 2000.

Σ’ αυτό συμμετείχαν καταξιωμένοι ερευνητές, αρχαιολόγοι, πανεπιστημιακοί, οινολόγοι και οινοποιοί. Οι «ανακοινώσεις» δε που παρουσιάστηκαν, κάλυψαν διαχρονικά (αρχαιότητα – παρόν) και διεπιστημονικά (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωπόνοι, οινολόγοι, οινοποιοί) θέματα της Δυτικής Μακεδονίας, με επίκεντρο βέβαια το «Βελβεντό το οινοφόρο».
Οι εισηγητές και τα θέματα που παρουσίασαν έχουν ως εξής:
- Χριστίνα Ζιώτα, προϊσταμένη της Λ΄ ΕΠΚΑ: «Οίνος για ζώντες και νεκρούς; Αγγεία πότου σε νεκροταφεία της εποχής του Χαλκού».
- Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, αρχαιολόγος: «Μαρτυρίες αμπελουργίας, οινοποιίας και οινοποσίας στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών».
- Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, καθηγητής κλασικών Σπουδών ΑΠΘ: «Ενεπίγραφα αγγεία από τη Μεθώνη Πιερίας».
- Γιάννης Πίκουλας, καθηγητής πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Για τα Σέρβια και το Βελβεντό: ανιχνεύοντας δρόμους και (οιν)εμπόριο».
- Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, (85ετής!) δρ χημικός-οινολόγος: «Μηλογαλακτική ζύμωση λάβαινε χώρα στους οίνους της αρχαιότητας;».
- Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, αρχαιολόγος 11ης ΕΒΑ: «Αμπελοοινικά Δυτικής Μακεδονίας μέσα από τα μνημεία της κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο».
- Μαρίζα Τσιάπαλη, προϊσταμένη 17ης ΕΒΑ: «Πρωτοβυζαντινή έπαυλη με ληνό στο Βελβεντό».
- Κώστας Καμπουρίδης, δρ Ιστορίας ΑΠΘ: «Η αμπελοκαλλιέργεια στις επαρχίες Σερβίων και Γρεβενών».
- Παναγιώτης Καμηλάκης και Ευάγγελος Καραμανές, Φιλόλογοι-λαογράφοι: «Λαογραφικά της αμπελουργίας και της οινοποιίας στην περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών».
- Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Οινολόγος – δρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας: «Κλωνική επιλογή του ξινόμαυρου, μελέτη – αξιολόγηση κλώνων».
- Δημήτρης Tάσκος, Γεωπόνος – οινολόγος MSc: «Επίδραση του υποκειμένου και της πυκνότητας φύτευσης στα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Ξινόμαυρο».
- και τέλος τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο καταξιωμένος Βελβεντινός οινολόγος – οινοποιός  -και η «ψυχή» του συνεδρίου- Γιάννης Βογιατζής με θέμα: «Βελβεντό το οινοφόρο, από την παραδοσιακή αμπελουργία στην εφαρμογή των τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας στους σύγχρονους αμπελώνες». Όπως τόνισε «το ηπειρωτικό κλίμα σε συνδυασμό με τη λιμναία αύρα -τα αμπέλια βρίσκονται μόλις σαράντα (40) από τη λίμνη- που διατηρεί τη σχετική υγρασία στα φυτά καθώς και ο προσανατολισμός, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες μικροκλίματος και μεσοκλίματος για την καλλιέργεια της αμπέλου»…
Ακολούθησαν ερωτήσεις στους εισηγητές των «ανακοινώσεων» και το συμπόσιο έκλεισε με ένα σύντομο απολογισμό από τον –εισηγητή και από τους βασικούς συντελεστές της διοργάνωσης- Γιάννη Πίκουλα.
Το 10o Συμπόσιο Οίνου υποστηρίχτηκε από τον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού – Σιάτιστας και την Οινοποιία Βογιατζή, με τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.