Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Το ελληνικό μπακάλικο του αυστριακού Γκρατς



Στην πλατεία Lendplatz του Γκρατς στην Αυστρία, εδώ και περίπου πέντε μήνες δεν κυριαρχούν μυρωδιές στρούντελ και λουκάνικων αλλά… καλομαγειρεμένης φακής και γαλακτομπούρεκου!



Υπεύθυνο είναι το Bakaliko των Εύης Παναγιώτου και Τίνο Ζιάμπρα, που από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει μετατρέψει τους Αστριακούς σε ελληνικότερους των Ελλήνων σε θέματα διατροφής.
Μηχανολόγος μηχανικός η Εύη και πολιτικός μηχανικός ο Τίνο αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τις δουλειές τους και την Κοζάνη όπου ζούσαν και να μετατρέψουν την αγάπη τους για το καλό φαγητό σε ένα ελληνικότατο εκτός ελλαδικών συνόρων μπακάλικο. Καλλιεργητές από χόμπι και ανέκαθεν καλοφαγάδες, ξεκίνησαν μία μεγάλη έρευνα διάρκειας ενός έτους πριν το μεγάλο βήμα δοκιμάζοντας προϊόντα από εκατό και πλέον οικοτεχνίες, μέχρι να καταλήξουν στα ιδανικότερα για το εγχείρημά τους. Επέλεξαν πολύ προσεκτικά τους συνεργάτες τους και δε δίστασαν να επισκεφτούν πολλούς από αυτούς σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκονταν.

«Το περασμένο καλοκαίρι δουλέψαμε κανονικά σε τυροκομεία, για να ζήσουμε από κοντά όλα τα στάδια της παραγωγής και μάθαμε τόσα πολλά!» αναφέρει η Εύη.
Η ίδια βλέπει το μπακάλικο σαν δεύτερο σπίτι της. Στα λίγα τραπέζια του (τέσσερα στον αριθμό) σερβίρει δύο φορές την εβδομάδα όσπρια, καθημερινά λαχανικά σε διάφορες μορφές και κάθε Σάββατο κρέας- πιστή στις επιταγές της μεσογειακής δίαιτας και τις συνταγές της Αγλαΐας Κρεμέζη, την οποία παρακολουθεί για χρόνια και αισθάνεται πως την γαλούχησε ως μαγείρισσα.
Το ζευγάρι δεν άργησε να αξιοποιήσει τις μαθηματικές γνώσεις που αποκόμισε από τις σπουδές του, καθώς ελέγχουν και ογκομετρούν οι ίδιοι τις παλέτες με τα προϊόντα των παραγγελιών τους. Παρά το κόστος της μεταφοράς των αγαθών προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές σε ελληνικά επίπεδα. Οι ποσότητες λιανικής που προμηθεύονται, αφού πρόκειται για ένα μικρό ελληνικό παντοπωλείο και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους γεμίζουν ευθύνη αλλά και υπερηφάνεια, όταν βλέπουν τους ντόπιους να ανταποκρίνονται σε μόνιμη βάση.
Και τι τρώνε οι Αυστριακοί, τι προτιμούν;»
-«Αγαπούν πολύ οτιδήποτε περιέχει αυγολέμονο! Από τα ελληνικά σκευάσματα περισσότερη ζήτηση έχει το ελαιόλαδο, που ήταν αναμενόμενο, αλλά και τα παξιμάδια, το γιαούρτι και τα γλυκά του κουταλιού. Ακόμα και ο χαλβάς Δραπετσώνας και το ταχίνι σημειώνουν μεγάλη επιτυχία! Μας έχουν εκπλήξει με τις επιλογές τους!»
αναφέρει η Εύη και συνεχίζει σχετικά με τους πελάτες της:
«οι Αυστριακοί είναι πολυταξιδεμένος λαός, αρκετά μορφωμένοι και πολύ καλοί καταναλωτές. Ξέρουν τι θέλουν να αγοράσουν, μελετούν πολύ τα προϊόντα και τις συσκευασίες τους».
Παρόμοια άποψη έχει για την πόλη και την χώρα, την οποία θεωρεί υπόδειγμα σοσιαλιστικού κράτους. Ως μητέρα δύο μικρών παιδιών έχει δικαιωθεί πλήρως από την απόφασή της να εγκατασταθεί στο Γκρατς, εξαιτίας των επιδομάτων, του εκπαιδευτικού συστήματος και του εξελιγμένου μηχανισμού πρόνοιας.
Ο ελληνικός πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνάει τις δύο δεκάδες, αλλά ο αριθμός αυξάνεται αργά και σταθερά. Επίσης με το μπακάλικό τους οι Έλληνες φοιτητές της πόλης έχουν ένα σημείο αναφοράς με άκρως ελληνική ατμόσφαιρα.
Το Bakaliko αναλαμβάνει catering για ολιγάριθμους συνδαιτυμόνες ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι η Εύη και ο Τίνο στοχεύουν να επισκεφθούν παραγωγούς στην Κρήτη και άλλα νησιά, για να ενισχύσουν την γκάμα των προϊόντων τους. Σύντομα πρόκειται να αξιοποιήσουν και τον κήπο του κτίσματος, ώστε να προσφέρουν γεύσεις και αρώματα Ελλάδας σε όλο και περισσότερους Αυστριακούς!