Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΘΗΤΟΛΟΓΙΑ «Ψηλά στο βουνό!»



«Όπως ακριβώς το γέρικο δέντρο κρατά κάθε καταγραφή της ανάπτυξης και της ζωής του, η Γη διατηρεί τις μνήμες του παρελθόντος της. Σ’ ένα αρχείο που έχει καταγραφεί τόσο στα βάθη της όσο και στην επιφάνεια, στα πετρώματα και το τοπίο…
…Το παρελθόν της Γης είναι εξίσου σημαντικό μ’ εκείνο του ανθρώπου. Ήλθε πλέον ο καιρός να μάθουμε να το προστατεύουμε, και με αυτόν τον τρόπο να μάθουμε για το παρελθόν της Γης και να διαβάσουμε αυτό το «βιβλίο» που γράφτηκε πολύ πριν από την έλευσή μας: αυτή είναι η γεωλογική μας κληρονομιά…»

Απόσπασμα από τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γης.

Εμείς το «βιβλίο» της Γης το ανοίξαμε στη Γεωγραφία μαθαίνοντας για τη διαμόρφωση του ανάγλυφου της Ευρώπης και της Ελλάδας, για τις γεωλογικές τους περιόδους, για την αιώνια διαμάχη των ενδογενών δυνάμεων (ηφαίστεια, σεισμοί) με τις εξωγενείς (νερό, άνεμος, θερμοκρασία), που «κατατρώγει» τα βουνά και τα αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου. Αναρωτηθήκαμε για το δικό μας βουνό, τα Πιέρια. Τι γράφει στο «βιβλίο» του; Ποια η γεωλογική τους Ιστορία; Ποια η ταυτότητα των πετρωμάτων του; Πόσες ιστορίες έχουν να μας πουν;
Με την ενθάρρυνση και προτροπή του κου Λάζαρου Χατζηλαζαρίδη (Γεωλόγος-Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΑΠΘ –Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Δυτ. Μακεδονίας), τη μελέτη του «Ο Γεώτοπος Μπουχάρια –Νοχτάρια της περιοχής Καμβουνίων Ν. Κοζάνης» που μας έστειλε στο Γυμνάσιο, αρχίσαμε το ξεφύλλισμα του «βιβλίου» των Πιερίων. «Σελιδοδείκτες» και συνοδοιπόροι μας, η Άννα Μπατσή Μεταπτυχιακή Γεωλόγος Α.Π.Θ., Ορειβάτρια -Διασώστρια και οι Ορειβάτες- Διασώστες Κώστας και Χρήστος Αγοράτσιος, και ο Βαλάντης Σαμαράς. Η κα Άννα Μπατσή στο χώρο της Ζωγραφικής του ΜΟΒ ξεκίνησε το ταξίδι μας, με την παρουσίαση «Το Βελβεντό, με τα μάτια του Γεωλόγου».
Στη συντροφιά μας και οι γονείς που βοήθησαν στη μεταφορά μας ως πριν το Παλαιογράτσανο. Μπροστά στο μονοπάτι, οι ορειβάτες μας δίνουν οδηγίες για τη συμπεριφορά μας στο βουνό. Ένα προσεκτικό μέτρημα και γυρίζουμε την πρώτη σελίδα του βιβλίου των Πιερίων. Στο μονοπάτι οι αισθήσεις μας σε εγρήγορση. «Κοιτάξτε πως γλιστρούν οι σταγόνες του νερού κάτω από τον πάγο που λιώνει, σαν έντομα μοιάζουν!»
«Παιδιά, βρείτε την πέτρα που σας αρέσει για να μάθουμε την ιστορία της», «Τα πετρώματα είναι γνευσιακά με διαφορετική μεταμόρφωση και ορυκτολογική σύσταση». «Άλλα μοιάζουν με γρανίτες κι άλλα με μάρμαρο», «Φτάνοντας στο Ανήλιο, τα Πιέρια θα σας δείξουν ένα μυστικό κήπο, δημιούργημα της δύναμης των νερών τους!!».
Στο Ανήλιο, στη ρεματιά τα είδαμε. «Μοιάζουν με καπνοδόχους!» φωνάζουμε. «Είναι τα Μπουχάρια ή τζάκια όπως τα λένε οι κάτοικοι της περιοχής» μας πληροφορούν οι ορειβάτες. Μα, τι είναι τα μπουχάρια;
Μια φορά κι ένα καιρό, παιδιά, αρχίζει η Άννα μια γεωλογική αναδρομή 400 εκατομ. χρόνων περιγράφοντάς μας τα γεωλογικά φαινόμενα που μεσολάβησαν από την ύπαρξη μίας Μέγα-Ηπείρου «την Παγγαία (την μεγαλύτερη ήπειρο που υπήρξε στη γη), μέχρι τη σημερινή μορφή της ευρύτερης περιοχής του Βελβεντού.
Η γεωλογική αναδρομή για την περιοχή του Βελβεντού ξεκίνησε πριν 400 εκ. χρ., τότε που τα σημερινά βουνά των Πιερίων βρίσκονταν σε μεγάλα βάθη κάτω από την επιφάνεια της γης. Στη συνέχεια οι διάφορες τεκτονικές διεργασίες, όπως η δημιουργία και καταστροφή του ωκεανού της Τηθύος, οι σεισμοί και οι παγετώνες που έλαβαν χώρα, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το εντυπωσιακό έντονο ανάγλυφο στην περιοχή, με το πανέμορφο φαράγγι του Σκεπασμένου και τα «τζάκια» διάσπαρτα σε τοποθεσίες των Πιερίων.
Ξεκινώντας από τα Ίμερα μπορεί κανείς να παρατηρήσει σχηματισμούς από την Εποχή των Παγετώνων, όπως τα χαλαρά ιζήματα, όπως λέμε οι γεωλόγοι, ή τα λευκοκίτρινα χώματα για τους απλούς παρατηρητές, όπου σε ορισμένες θέσεις εμφανίζονται κροκάλες ποικίλου μεγέθους να παρεμβάλλονται σε αυτά. Εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο που άλλοτε εμφανίζονται σε κανονικές στρώσεις και άλλοτε οι στρώσεις μεταξύ τους γίνονται ασύμφωνες, δείχνοντας έτσι ένα παλαιο-περιβάλλον έντονης μεταφορικής ικανότητας.


Εικ. 1: Ιζήματα από την εποχή των Παγετώνων στα Ίμερα

Τα ιζήματα αυτά δημιουργήθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν στην περιοχή υπήρχε μία λίμνη που το νερό της συγκρατούνταν από ένα φυσικό φράγμα από τους τότε παγετώνες που καλύπτανε την περιοχή. Σήμερα τη θέση του φυσικού αυτού φραγμού, την αντικαθιστά το τεχνητό φράγμα της ΔΕΗ στο οποίο οφείλεται και η δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου.
Φτάνοντας στο φράγμα και στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο μεταφερόμαστε 400 εκ. χρ. πριν. Εκεί όπου σε μεγάλα βάθη και υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνταν τα συγκεκριμένα πετρώματα (γνεύσιοι), τα οποία με το πέρασμα των χρόνων και την ταυτόχρονη δράση των τεκτονικών κινήσεων έφθασαν σε μεγάλα υψόμετρα (Φλάμπουρο, 2.190 μ.).


Εικ. 2: Πετρώματα της Παγγαίας κοντά στο φράγμα Πολυφύτου
Με το τέλος της παρουσίασης έγινε μετάβαση μαθητών και συνοδών στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής προς τα «τζάκια». Τα «τζάκια» δημιουργήθηκαν κυρίως από τη διαβρωτική ικανότητα του νερού στα χαλαρά ιζήματα (αργίλους, άμμους, χάλικες) που αποτελούν τη βάση των δομών αυτών, σε συνδυασμό με την μεταφορά τμημάτων των γνευσιακών πετρωμάτων, που αποτελούν τα «καπάκια» τους.
Με πιο απλά λόγια, τμήματα των γνευσιακών πετρωμάτων αποκολλήθηκαν από τη θέση τους και κύλησαν προς χαμηλότερα υψόμετρα. Στις περιπτώσεις όπου σταθεροποιήθηκαν πάνω σε χαλαρά ιζήματα και δεν μετακινήθηκαν παρακάτω, λειτούργησαν σαν προστατευτικά προς τα ιζήματα από τη διάβρωση του νερού και του αέρα.
Έτσι, καθώς η διάβρωση επηρεάζει τα υπόλοιπα τμήματα των ιζημάτων, στα σημεία όπου υπάρχουν τα «γνευσιακά καπάκια», δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Πρόκειται για εντυπωσιακούς σχηματισμούς, οι οποίοι εμφανίζονται κυρίως κατά μήκος των ρεμάτων, όπου η δράση του νερού είναι έντονη και σίγουρα δεν μένουν απαρατήρητα στους περιπατητές της περιοχής. Η μορφολογία τους παραπέμπει σε τζάκια και στον παραλληλισμό αυτό οφείλεται η αναφορά των ντόπιων γι’ αυτούς τους σχηματισμούς σαν «τζάκια».»
Μπατσή Άννα 


Εικ. 3: Τα «τζάκια» στην τοποθεσία Ανήλιο

Οι «αναγνώστες» του «βιβλίου» των Πιερίων γράφουν:
«εξερευνήσαμε έναν κρυφό θησαυρό στα βάθη των Πιερίων: τα Μπουχάρια! Είναι τόσο εναρμονισμένα με το γύρω φυσικό τοπίο και τόσο περίεργος ο τρόπος που σχηματίστηκαν! Εντύπωση μου έκανε η διαφορά των υλικών ανάμεσα στη συμπαγή τους κολόνα η οποία δημιουργήθηκε από χώμα και πετραδάκια και το «καπάκι» της που έπαιξε το ρόλο της ομπρέλας, ώστε να διατηρηθεί το μπουχάρι για εκατομμύρια χρόνια, και ήτανε από πέτρα που περιείχε πολλούς μικρούς κρυστάλλους –τόσους πολλούς όσα και τα χρόνια που έζησε… Τα μπουχάρια είναι γεωλογικοί σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση του εδάφους κατά το Μεσοζωικό αιώνα και προστατεύονται από τα «Καπάκια» τους που ήρθαν και…κάθισαν επάνω τους μετά από πολλά χρόνια, εξαιτίας της μεταφοράς τους απ’ το νερό…»
Ελένη Καστανάρα
«Η εκδρομή στα Μπουχάρια ήταν μαγευτική. Έμαθα τόσα πράγματα για το βουνό που βρίσκεται δίπλα μας που έχω περπατήσει τόσες φορές… Ήταν ένα υπέροχο κυριακάτικο πρωινό κοντά στη φύση.»
Φωτεινή Ζέρβα
«Το video που μας έδειξε η γεωλόγος και η εκδρομή για να δούμε τα «τζάκια» ήταν πολύ εντυπωσιακά..»
Ειρήνη Μανώλα
«Από τη γεωλόγο έμαθα πολλά πράγματα για τα πετρώματα και πως μπορούμε να βλέπουμε το βουνό με άλλο μάτι…»
Κλεμεντίνα Κιόσε
«…Καθώς διασχίζαμε το μαγευτικό μέρος μια πανδαισία χρωμάτων ξεδιπλωνόταν γύρω μας, πράσινα, κόκκινα, πορτοκαλιά, καφετιά. Ένα πολύχρωμο τοπίο μας είχε περικυκλώσει. Το μονοπάτι δύσκολο αλλά με τη βοήθεια των έμπειρων ορειβατών τα καταφέραμε και φτάσαμε στα «τζάκια!»!»
Χρυσάνθη Παπαγόρα
«….τα μπουχάρια τα περίμενα μεγαλύτερα. Μάθαμε από τι πετρώματα είναι το βουνό μας. Στο γυρισμό, παρατηρήσαμε πως μια πλαγιά είχε γίνει σκουπιδότοπος. Αυτό το θέαμα μου χάλασε την όμορφη διάθεση που είχα…»
Γιάννης Ζέρβας
«… εντυπωσιάστηκα όταν άκουσα τη γεωλόγο να μας λέει πως πριν από εκατομμύρια χρόνια στο ίδιο σημείο που είναι τώρα η λίμνη Πολυφύτου, υπήρχε φυσική λίμνη…»
Ευανθία Ζορμπά
«…είδαμε και τις λιμνούλες που κάνουν μπάνιο τα αγριογούρουνα. Η γεωλόγος με βοήθησε να μη γλιστρήσω και μου εξηγούσε πολλά πράγματα για το μονοπάτι»
Γιάννης Καραχίτος
Ευχαριστούμε την Άννα Μπατσή και τους ορειβάτες – διασώστες που μας συνόδεψαν στα «τζάκια» και μας έμαθαν να διαβάζουμε το βουνό μας διαφορετικά απ’ ότι ξέραμε.
Ευχαριστούμε τους γονείς: Κατερίνα Αφούρα-Παπασπανού, Σοφία Ασμή-Ζέρβα και τον Καραχίτο Αντώνη που μας μετέφεραν στο βουνό.
Οι μαθητές –μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου και η καθηγήτριά τους

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012


Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Βελβεντό 1924




Το Παρθεναγωγείο (1924) Πνευματικό Κέντρο σήμερα.
Φωτογράφος: Άγνωστος






Αγία Τριάδα Μετόχι (1924)
Φωτογράφος: Άγνωστος

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ



ΑΝΝΑ Κ. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ
«Ζούσαν και βασίλευαν κι εμάς μας φίλευαν»
Λαϊκά παραμύθια, τραγούδια και παιχνίδια στο Βελβεντό Κοζάνης




Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού και του ΚΕ.ΜΕΛ.ΚΑ (Κέντρο Μελετών Καπλάνογλου) σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.
Η συλλογή των λαϊκών παραμυθιών, των τραγουδιών και των παιχνιδιών που εμπεριέχονται στο βιβλίο, όλα γραμμένα στο βελβεντινό ιδίωμα, αποτελεί σημαντική καταγραφή της προφορικής λαϊκής παράδοσης του τόπου μας από την κυρία Άννα Κατσαντώνη, φιλόλογο και επί χρόνια υπάλληλο της Βιβλιοθήκης του ΜΟΒ.

Η συγκέντρωση του υλικού, προϊόν μακρόχρονης και εκτεταμένης επιτόπιας έρευνας, μέσα από μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις σημαντικού αριθμού ντόπιων αφηγητών μας έδωσε αυτό το σημαντικό έργο για τον τόπο μας. Χρονοβόρα η κάθε συνάντηση, η απομαγνητοφώνηση των κειμένων, αλλά και η επεξεργασία αυτών. Μεγάλη δυσκολία στην απομαγνητοφώνηση αποτέλεσε το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο και διατηρήθηκε στην παρουσίαση των αφηγήσεων, χαρακτηριστικό γνώρισμα του κάθε τόπου και των ανθρώπων του.

Η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ανήκει στην κυρία Μαριάνθη Καπλάνογλου, επίκουρη καθηγήτρια λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όταν προσκλήθηκε πριν από χρόνια στο Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού σε μια εκδήλωση της Βιβλιοθήκης για το παραμύθι. Ενθουσιάστηκε από την πλούσια παράδοση και το ιδιαίτερο ιδίωμα του Βελβεντού και έτσι απευθύνθηκε στο Μορφωτικό Όμιλο και στην Άννα Κατσαντώνη, υπεύθυνη τότε της Βιβλιοθήκης του ΜΟΒ, προτείνοντας την έκδοση σχετικού βιβλίου.

Η Μαριάνθη Καπλάνογλου υπήρξε βασική συνεργάτης της Άννας στην επιλογή του υλικού, επεξεργασία και σχολιασμό των κειμένων.
Ηθική και οικονομική στήριξη στην προσπάθεια αυτή έδωσαν όλα τα Διοικητικά Συμβούλια από το 2007 μέχρι και σήμερα.

Επιλέχτηκε σ’ αυτό τον τόμο να παρουσιαστούν τα παραμύθια, τα παιδικά τραγούδια και παιχνίδια στο Βελβεντό για να τονιστεί ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του βελβεντινού λαϊκού πολιτισμού, πιο απλά η έγνοια των ανθρώπων για τα παιδιά.

Το παραμύθι, αναπόσπαστο κομμάτι της προφορικής μας παράδοσης, αποτελεί σημαντικότατη έκφραση του λαϊκού μας πολιτισμού. Έχει αξία λογοτεχνική, ιστορική αλλά και καλλιτεχνική. Για όλους μας το παραμύθι παραμένει μια γλυκιά ανάμνηση που ξεπηδά από τις μακρινές παιδικές μας μνήμες.

Τα παραμύθια γεννήθηκαν στις ώρες ξεκούρασης από τη δουλειά, στις αυλές και στα πεζούλια του καλοκαιριού, κοντά στη φωτιά του χειμώνα, στα νυχτέρια. Η απλή γλώσσα των καθημερινών ανθρώπων, τα πλούσιασυναισθήματα, ο θρίαμβος του καλού και η τιμωρία του κακού, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα του παραμυθιού.

Το συγκεκριμένο υλικό παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα: είτε δημιουργείται από τους μεγάλους με προορισμό τα παιδιά είτε δημιουργείται από τα ίδια τα παιδιά, μας παραδίδεται από ενηλίκους και όχι από παιδιά. Οι ενήλικοι αυτοί δεν αναπολούν απλώς τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της παιδικής τους ηλικίας από μια ασφαλή χρονική απόσταση, αλλά, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, χρησιμοποιούν το υλικό αυτό στην ανατροφή των δικών τους παιδιών και εγγονιών.

Τα παιδικά τραγούδια του Βελβεντού περιλαμβάνουν πολλά είδη: νανουρίσματα, ταχταρίσματα, λαχνίσματα, προσευχές, σκωπτικά τραγούδια ή τραγούδια που συνδέονταν με ορισμένα παιχνίδια ή εργασίες (τρύγος).

Τα τραγούδια αυτά γοητεύουν και στις μέρες μας, ιδίως τα μικρότερα παιδιά, με το αστείο και παράλογο περιεχόμενό τους το οποίο δανείζεται στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι και το παραμύθι, υπενθυμίζει πραγματικά περιστατικά, συνοψίζει τις προσδοκίες για το μέλλον κ.ά.:

«Βάζει βάζει ου λάκκους, βάζ(ει) κι του πουτάμι.
Ποιος θα του πιράσει, του πιρνά(ει) ου Γιώργους,
Με του γρίβα τ’ άλουγου μι τη χρυσή τη σέλα.»
«Ύπνε, που παίρνεις τα παιδιά, πάρε και το δικό μου.
Μικρό μικρό σου το ’δωσα, μεγάλο να το φέρεις.
Να ’ναι σαν τα ψηλά βουνά, ψηλό σαν κυπαρίσσι.
Ν’ απλώνονται οι κλώνοι του σ’ Ανατολή και Δύση.
Νάνι νάνι νάνι του, ώσπου να ’ρθει η μάνα του.»
Ταχταρίσματα:
«…Τα πιδιά μας τα καλά,
πέντι δέκα στουμ παρά.
Τ’ άλλα τα κατώτερα,
δυο κουπάνις πίτυρα.»
«Έχω γιο κι έχω χαρά, που θα γίνω πεθερά;
Έχω κόρη κι έχω ζάλη κι έχω συλλογή μεγάλη.
Έχω γιο στα γράμματα, κόρη στα σπουδάγματα.
Έχω γιο εις το σχολειό, κόρη εις τον αργαλειό.» 

Διάφορα παιχνίδια όπως το «Τσιμ τσιμ, το λεπτό», «Εχς φουτιά», «Καλημέρα, βασιλιά».

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με 10 τραγούδια, τραγουδισμένα από Βελβεντινές γυναίκες – αφηγήτριες των παραμυθιών, παιχνιδιών και τραγουδιών του βιβλίου.

Το βιβλίο διατίθεται και από το Μορφωτικό Όμιλο.
Κουτσοφτίκη Θ. Μαρία

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΣΙΕΣ ΓΕΝΑΡΗ






ΟΡΕΙΒΑΣΙΕΣ ΓΕΝΑΡΗ
Η αρχή του χρόνου αποτελεί το άνοιγμα ενός νέου κύκλου αναβάσεων και ορειβατικών εκδηλώσεων. Έτσι λοιπόν στις 13 του Γενάρη πιάσαμε το παλιό καλοφτιαγμένο μονοπάτι, που απ’ το Βελβεντό οδηγεί στο Καταφύγι. Η διαδρομή από τον Αη-Γιώργη φτάνει στο Χάνι κι από ’κει στο Γιοφύρ(ι) και στα Καγκέλια, που ανεβάζουν στον ορεινό οικισμό. Διάρκεια διαδρομής 2.30΄. Στην επιστροφή καταλύσαμε στο ξωκλήσι του Αη-Κωνσταντίνου για τα περαιτέρω…

Ο θυμόσοφος λαός λέει “Γενάρης στεγνός κι ο κόπος σου διπλός”. Πράγματι την Κυριακή 20 του Γενάρη με πολύ καλές καιρικές συνθήκες (χιόνι συναντήσαμε πάνω από τα 1250 μέτρα) έγινε η δεύτερη προγραμματισμένη ορειβασία του μηνός. Η παρουσία του κόσμου μαζική, καθώς ο προορισμός ήταν το καταφύγιο στα Γιούρτια, όπου έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας (φωτο) του Συλλόγου. Οι ευχές για καλή ορειβατική χρονιά, υγεία και ασφαλείς αναβάσεις ανταλλάχτηκαν με περίσσεια.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η επίσημη Ανακοίνωση της Αστυνομίας :Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα σε Βέροια και Πτολεμαΐδα για δύο ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό και αρπαγή ενός ατόμου

Πηγή: kozan.gr
Χθες (01-02-2013) το πρωί, οκτώ συνολικά δράστες, συμμετείχαν σε  ταυτόχρονες  ένοπλες ληστείες σε δύο (2) χρηματοπιστωτικά καταστήματα, στο Βελβεντό Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, δύο (2) άτομα, που φορούσαν κουκούλες, έσπασαν με τσεκούρι τον υαλοπίνακα του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, και αφού εισήλθαν σε αυτό, αφαίρεσαν με την απειλή όπλων το χρηματικό ποσό των 175.940 ευρώ,  ενώ ένας (1) συνεργός τους βρισκόταν έξω ακριβώς από την πόρτα της Τράπεζας.
 Ταυτόχρονα, δύο (2) άλλα άτομα, που φορούσαν επίσης κουκούλες, μπήκαν στο Γραφείο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από την κεντρική είσοδο και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 4.020 ευρώ, ενώ ένας (1) συνεργός τους βρισκόταν έξω ακριβώς από την πόρτα του Ταμιευτηρίου.
Παράλληλα ένα έβδομο οπλισμένο άτομο, βρισκόταν σε κοντινή απόσταση  έχοντας οπτική επαφή με την Αγροτική Τράπεζα και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, παρέχοντας κάλυψη στους συνεργούς του. Ακολούθως, οι επτά δράστες διέφυγαν με δύο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα.
Για τον εντοπισμό των δραστών υπήρχε άμεση κινητοποίηση των Αστυνομικών Αρχών και παράλληλη ενημέρωση των όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης «στήθηκαν» αστυνομικά «μπλόκα» σε επίκαιρα σημεία του ευρύτερου οδικού δικτύου και ενεργοποιήθηκε μεγάλος αριθμός εποχούμενων περιπολιών και αστυνομικών δυνάμεων.

Οι δράστες όπως προέκυψε –  εγκατέλειψαν τα δύο οχήματα με τα οποία  διέφυγαν αρχικά από το Βελβεντό Κοζάνης και μετεπιβιβάστηκαν σε κλειστό Ι.Χ.Φ. (κλούβα). Στη συνέχεια, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Κοζάνης Βέροιας (στο Δ.Δ. Καστανιάς) και εξανάγκασαν τον οδηγό του να επιβιβαστεί στην κλούβα μαζί με τρεις από τους δράστες. Οι υπόλοιποι τέσσερις δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του ιδιώτη και κατευθύνθηκαν προς την Βέροια.
Αστυνομικοί, που συμμετείχαν στις αναζητήσεις, εντόπισαν το προαναφερόμενο Ι.Χ.Φ. (κλούβα) να κινείται στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Βέροια. Το όχημα καταδιώχθηκε, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων της Ημαθίας και τελικά εγκλωβίστηκε – ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς, μέσα στην πόλη της Βέροιας. Ένας από τους δράστες απείλησε τους αστυνομικούς με όπλο, ωστόσο, μετά από δυναμική επέμβαση συνελήφθησαν και οι τρεις δράστες και απελευθερώθηκε ο απαχθείς ιδιώτης. Στην κατοχή των δραστών βρεθήκαν και κατασχέθηκαν δυο τυφέκια τύπου Kalashnikov, ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion, μια επαναληπτική καραμπίνα, ένα πιστόλι zastava και ένα πιστόλι Beretta.
Νωρίτερα, κοντά στην Εθνική οδό Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Πολυμύλου, εντοπίστηκε άλλο Ι.Χ.Φ. (κλούβα) με επιβάτη ένα άνδρα, ο οποίος, όπως προέκυψε, ανέμενε στο σημείο κατόπιν προσυνεννόησης με τους συνεργούς του για να τους παραλάβει και να διαφύγουν. Το όχημα (κλούβα) έφερε εξωτερικά διακριτικά, ώστε να προσομοιάζει με ασθενοφόρο.

 O επιβάτης του οχήματος,  αντιλαμβανόμενος τους αστυνομικούς, τράπηκε σε φυγή, αναπτύσσοντας ταχύτητα και αφού καταδιώχθηκε, ακινητοποιήθηκε σε χώρο των ορυχείων της Δ.Ε.Η  Πτολεμαΐδας. Ο δράστης βγήκε από το όχημα φέροντας τυφέκιο τύπου Kalashnikov και συνελήφθη στη συνέχεια από αστυνομικούς, ενώ προηγουμένως με τη χρήση εύφλεκτου υλικού είχεεπιχείρήσει να βάλει φωτιά στο όχημα, με αποτέλεσμα να καεί το πίσω μέρος του.
Συνολικά μέχρι τώρα συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί δράστες, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι τέσσερις.
Στην ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού βρέθηκαν τα δυο (2) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα με τα οποία είχαν διαφύγει αρχικά οι δράστες.

Για την εξερεύνηση των χώρων των ληστειών καθώς και των οχημάτων, έχει επιληφθεί συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας
Κοζάνης, εξετάζεται η συμμετοχή των ανωτέρω ατόμων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Διπλή ληστεία από δέκα άτομα με καλάσνικοφ στον Βελβεντό

Πηγή: in.gr


Ένοπλη ληστεία στην ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Γραφείο Βελβεντού σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 1/2/2013.


Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί, όταν οι δράστες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και κρατώντας βαρύ οπλισμό, πιθανότατα καλάσνικοφ, εισέβαλαν ταυτόχρονα στα τοπικά υποκαταστήματα της Τράπεζας και των ΕΛΤΑ του Βελβεντού, απ' όπου απέσπασαν με απειλές άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες μπήκαν στην Τράπεζα σπάζοντας με βαριοπούλες την τζαμαρία.

Όπως έγινε γνωστό, ένας εκ των δραστών φέρεται να «συντόνιζε» τη δράση των συνεργών του, παρακολουθώντας εξ αποστάσεως τις κινήσεις τους και απειλώντας με όπλο όσους κατοίκους περνούσαν εκείνη την ώρα από το σημείο.

Αφού πήραν τα διαθέσιμα χρήματα, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε δύο οχήματα και τράπηκαν σε φυγή. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αστυνομικές αρχές και ακολούθησε ευρείας έκτασης επιχείρηση με τη συμμετοχή αστυνομικών της Κοζάνης, της Πιερίας και της Ημαθίας.

Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι συνελήφθη αρχικά, κοντά στα Ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ένας εκ των δραστών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, σταμάτησε προκειμένου να βάλει φωτιά στο όχημα προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη του.

Άλλα τρία άτομα συνελήφθησαν λίγο αργότερα στο κέντρο της Βέροιας. Όπως έγινε γνωστό, επέβαιναν σε όχημα, τύπου βαν, όπου στο εσωτερικό του βρέθηκε οπλισμός.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των άλλων ληστών, ενώ σε αυτές έχει εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.