Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

I PAGLIACCI- plugged in στο Βελβεντό



Η καινούργια παραγωγή της εταιρίας Skull of Yorick Productions, I PAGLIACCI-plugged in
(Οι Παλιάτσοι) ανεβαίνει στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού για μία μοναδική παράσταση στις 27  Δεκεμβρίου 2012.
I PAGLIACCI- plugged in είναι ένα οπερατικό θρίλερ που θυμίζει ταινία του Fellini. Μια κωμικοτραγική, σκοτεινή ιστορία για τους ηθοποιούς και τα πάθη τους, τα οποία μεταφέρονται από την ζωή στην σκηνή και αντίστροφα. Οι πρωταγωνιστές της Commedia dell'Arte, ο Παλιάτσος, η
Κολομπίνα και ο Αρλεκίνος, μπλέκονται σε μια ερωτική ιστορία που μπερδεύεται μεταξύ πραγματικότητας και θεάτρου, μέχρι που ένας φόνος θα ορίσει το τέλος της.
Βασισμένη στην διάσημη όπερα του R. Leoncavallo I Pagliacci και την άγνωστη μπαρόκ όπερα L'Uccellatrice του N. Jommelli, η παράσταση ανεβαίνει με μια μοναδική, ανατρεπτική, hard rock ενορχήστρωση, παραμυθένια κοστούμια και σκηνικά και ανερχόμενους νέους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες.
Σκηνοθεσία/ σκηνικά-κοστούμια: Κασσάνδρα Δημοπούλου
Ενορχήστρωση: Φίλιππος Μοδινός
Ηλεκτρική κιθάρα: Sinnik Al
Συμμετέχουν:

Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, Σταύρος Γιαννούλης, Δημήτρης Καρολίδης και
Απόστολος Σωτηρούδης.
Παραστάσεις:
27 Δεκεμβρίου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, ώρα 18.30μμ
Εισητήρια:
12 (κανονικό), 10 (φοιτητικό/ και για φοιτητές Ωδείων), 8 (παιδικό: κατάλληλο για παιδιά άνω των
10 ετών)
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εισητηρίων:
Στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, τηλ. 24640 32552
και την ιστοσελίδα της εταιρίας Skull of Yorick: www.skullofyorickproductions.com

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Xριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού




Πέμπτη 20 /12 Συναυλία Μουσικής Σχολής
Παρασκευή 21/12 Συνάντηση παιδικών χορευτικών
Σάββατο 22 /12 Συνάντηση Χορωδιών
Κυριακή 23/12 Χριστουγεννιάτικο θέατρο συνεργασία ΜΟΒ και Παιδικής Βιβλιοθήκης
Πέμπτη 27/12 Μουσική παράσταση «Οι Παλιάτσοι» συντελεστές Κασσάνδρα Δημοπούλου και Φίλιππος Μοδινός
Παρασκευή 28/12 Συνάντηση Χορευτικών


Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού στις 7.00 μ.μ.




Ο Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού εύχεται σ’ όλους «Καλά Χριστούγεννα» και ο Καινούργιος Χρόνος ας είναι γεμάτος όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ομάδας Ζωγραφικής του Μ.Ο.Β. προβολή ταινίας "Η Χιονάτη και ο κυνηγός"

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ. ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΙΣ 6.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ .
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

 

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Θεατρικά σατυρικά μονόπρακτα του Ντάριο Φο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Η θεατρική ομάδα «ΟΧΛΗΡΟΙ» σε συνεργασία με το Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού
παρουσιάζει τα θεατρικά σατυρικά μονόπρακτα του Ντάριο Φο
«Η Μάνα φρικιό» και «Το ελεύθερο ζευγάρι»
την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 9.00 το βράδυ
στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

Τιμή εισιτηρίου 6€ και φοιτητικό –μαθητικό 4€

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ο τόπος και το τραγούδι του

Μουσικές, γνωστοί και άγνωστοι χοροί και τραγούδια, λαϊκά δρώμενα και εθνογραφικές δράσεις απ' όλη την Ελλάδα και το μείζονα ελληνισμό θα παρουσιαστούν στο νέο κύκλο της εκπομπής.
Η εκπομπή αναδεικνύει την Ελλάδα του σήμερα και του χθες, αναλλοίωτη μέσα στην ιστορική της διαδρομή, με τις αδαπάνητες δυνατότητές της να υπάρχει και να εντυπωσιάζει με εθνολογικές και λαογραφικές δράσεις, που ξεχωρίζουν στο χάρτη της βαλκανικής και ευρωπαϊκής κοινωνικής ανθρωπολογίας.


"Βελβεντό "
Στο Βελβεντό, την ιστορική κωμόπολη των Πιερίων, που είναι φημισμένη για τους γλεντζέδες κατοίκους της και τα περίφημα κρασιά της, «φιλοξενείται» ο «Τόπος και το Τραγούδι του».
Ο Γιώργης Μελίκης παρουσιάζει τα μοναδικά έθιμα του αρραβώνα και του γάμου. Οι κάτοικοι του Βελβεντού μετά από αρκετές δεκαετίες, αναβιώνουν τα έθιμα αυτά μπροστά στο φακό της εκπομπής, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση, η οποία από οικογενειακή, γίνεται κοινοτική και πάνδημη.

Σκηνοθέτης: Μανώλης Ζανδές
Δημοσιογραφική Έρευνα: Γιώργης Μελίκης
Αρχισυνταξία: Στέλλα Κιοσόγλου
Παρουσιαστής: Γιώργης Μελίκης

Βελβεντό - 25/11/2012 (Μέρος Α)
http://www.ert.gr/webtv/shows-directory/item/8757-Belbento-25-11-2012-%28Meros-A%29#.ULzYQGcS2uJ

Βελβεντό - 25/11/2012 (Μέρος Β) 
http://www.ert.gr/webtv/shows-directory/item/8965-Belbento-2-12-2012-%28Meros-B%29#.ULzcUGcS2uI

Μαθητολόγια



          Τα Μαθητο-λόγια «χτύπησαν» ξανά και είναι πολυγραφότατα! Αρχίζουν δυναμικά την σχολική χρονιά 2012-2013. Πρώτα «υιοθετούν» το σχολείο τους, φροντίζοντάς το, συμμετέχοντας στην καθαριότητά του, βάφοντας και ζωγραφίζοντας του τοίχους του. Ψηφίζουν, συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες οργανώνουν τη σχολική τους ζωή. Με αφορμή επετείους πραγματοποιούν δράσεις για ενημέρωση της σχολικής τους κοινότητας: Η θεατρική ομάδα της Τρίτης Γυμνασίου άρχισε ήδη πρόβες για «Μορμόλη». Ενώ μια άλλη ομάδα μαθητών τους ίδιας τάξης οργάνωσε εκδήλωση – ενημέρωση για την «Πείνα και τον υποσιτισμό» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφής, στις 16 Οκτωβρίου. Μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου οργάνωσαν εκδήλωση – ενημέρωση για την Ημέρα Γλωσσομάθειας στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ μαθήτριες της ίδιας τάξης δουλεύουν ήδη στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Παλιοί Σπόροι από χέρι σε χέρι …».
          Η πρώτη Γυμνασίου, στη Γεωγραφία, με έμπνευση μία φράση του Γιοστέιν Γκάαρντερ από το βιβλίο του: «Ο κόσμος της Σοφίας», ταξιδεύει στο Σύμπαν και γράφει τις δικές της σκέψεις για τη δημιουργία του.
          «Είμαστε κι εμείς σπίθες από την ίδια φωτιά που άναψε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια…». 
 Γιοστέιν Γκάαρντερ


                                                          

          (Οι μαθητές): «Όλα άρχισαν μετά το Big Bang, τη μεγάλη έκρηξη. Εκσφενδονίστηκα στο διάστημα, έγινα κομήτης και τρέχω με ασύλληπτη ταχύτητα. Ή είμαι μια σπιθίτσα που ταξιδεύει στο απέραντο σύμπαν και δίνω φως σε μικρά αστεράκια. Ή γίνομαι αέρας και τρυπώνω στις μαύρες τρύπες και φτάνω ως την ατμόσφαιρα της γης. Ή πάλι, θα μπορούσα με την έκρηξη, να έχω εκσφενδονιστεί σ’ έναν άγνωστο πλανήτη και η σπίθα μου να παίρνει τη μορφή ενός ανθρώπου ενός 12χρονου παιδιού που ζει σ’ έναν όμορφο τόπο, το Βελβεντό.
          Φαντάζομαι μια τεράστια φωτιά στο σύμπαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Εγώ εκτινάσσομαι μέσα από τις φλόγες της – είμαι μια ζωηρή κιτρινοπορτοκαλί σπίθα – και φτάνω στη γη, γίνομαι άνθρωπος κι αυτό γίνεται και γίνεται χωρίς να έχει τέλος. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα μπορούσα σα σπίθα, να είχα γίνει φεγγάρι και κάθε βράδυ να βγαίνω στον ουρανό, να φωτίζω τη γη, να μου τραγουδούν τα παιδιά, να μου γράφουν ποιήματα οι μεγάλοι… Ή η σπίθα μου να γίνεται γαλαξίας με πολλούς ήλιους με πολλά αστέρια, με πλανήτες και ηλιακά συστήματα και κοιτώντας τον οι άνθρωποι να λένε πως μοιάζω με «κήπο του χειμώνα» στον ουρανό. Ή με τη φωτιά αυτή, γίνεται πραγματικότητα το πιο τρελό μου όνειρο. Η σπίθα μου μεταμορφώνεται σε spider-man που ταξιδεύει στο σύμπαν από πλανήτη σε πλανήτη, από ήλιο σε ήλιο προσφέροντας βοήθεια όπου με καλούν.
Μια άλλη μου σκέψη είναι πως από τη Μεγάλη Έκρηξη ξεπετιούνται τρισεκατομμύρια σπίθες που φτάνουν σε κάθε γωνιά της γης, ζεσταίνουν τις καρδιές των ανθρώπων και τους χαρίζουν χαμόγελο! Τέτοια σπίθα θέλω να είμαι: Κάθε βράδυ να πέφτω στον ουρανό, διαγράφοντας μια ασημένια διαδρομή και οι άνθρωποι βλέποντάς με, να κάνουν ευχές και να χαμογελούν.
          Ή ωραία θα ήταν, από σπίθα να γίνω το Αστέρι του Βορρά. Ή θα μπορούσε η σπίθα μου, μετά την έκρηξη να σβήσει. Αυτή είναι μια σκέψη που με στενοχωρεί. Αυτό το τέλος δε μου αρέσει. Είμαι, λοιπόν, μία από τις σπίθες – της παλιάς εκείνης έκρηξης, του Big bang – και κόβω ακόμα βόλτες στον ουρανό γιατί ο κόσμος ήταν, είναι και θα είναι για πάντα!».
                             Συμπαντικές σπίθες και φωτεινά χαμόγελα
                             από τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου


«H Γλώσσα….αυτός ο μοναδικός στρατός συμβόλων που κυβερνά τον κόσμο – τι εξαιρετική δύναμη που έχουν! Τα πάντα εξαρτώνται από τη σειρά με την οποία στήνονται. Έχουν τη δύναμη να δώσουν ζωή ή να σκοτώσουν, να δώσουν χαρά και να δώσουν λύπη»
         Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875) Δανός συγγραφέας παραμυθιών
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ 
Το 2001, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιέρωσε την 26η Σεπτεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών για να τονιστεί η αξία της γλωσσομάθειας, που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη. Με την ευκαιρία της ημέρας, μια σειρά από εκδηλώσεις οργανώνονται ανά την Ευρώπη  και οι πολίτες ενημερώνονται για τη  χρησιμότητα της γλωσσομάθειας.
Οι στόχοι της ημέρας είναι πολλοί και ποικίλοι όπως,
·       Να δοθεί έμφαση στην αναγνώριση της μοναδικής αξίας που έχει κάθε γλώσσα
·       Να προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Ευρώπης.
·      Να ενθαρρυνθεί η εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από τα σχολεία, για διαφόρους λόγους, όπως μελέτη, επαγγελματικές ανάγκες, κινητικότητα, ανταλλαγές, ή απλή ευχαρίστηση 
·         Να δοθεί σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα να μαθαίνουν δύο γλώσσες επιπλέον της μητρικής τους, από μικρή ηλικία και να  τονιστεί η σημασία της «Δια Βίου Μάθησης»
·         Να δημιουργηθούν φιλικότερες κοινωνίες στις οποίες θα κυριαρχεί ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων αλλά και μεταξύ μεμονωμένων πολιτών.
·         Να τονιστεί ο ρόλος των  γλωσσών στην εξεύρεση εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα.
Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, οι πολίτες της Ευρώπης ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν την εκμάθηση μιας γλώσσας ή να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις υπάρχουσες γλωσσικές τους δεξιότητες. Πέρα από τα αγγλικά, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση των περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών που,  αν και δεν αποτελούν επίσημες γλώσσες της ΕΕ, όμως ομιλούνται από περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους στα κράτη μέλη και σαν τέτοιες αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η γνώση ξένων γλωσσών δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα:
      1.Να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής σε μια άλλη χώρα
2. Να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ιδέες με πολίτες άλλων κρατών και να   εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
       3.Να αποκτούν ευρύτερη και βαθύτερη κατανόηση του τρόπου σκέψης, του τρόπου ζωής      και της πολιτισμικής κληρονομιάς των άλλων λαών. Έτσι εξαλείφεται η ξενοφοβία και οι υπερεθνικιστικές αντιδράσεις και δημιουργούνται συνθήκες σταθερότητας στην Ευρώπη με την υγιή λειτουργία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία ,το 56% των πολιτών διαθέτουν καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας. Επιπλέον, το 28% έχει καλή γνώση δύο ξένων γλωσσών ,ενώ το 11% γνωρίζει τρείς ή και περισσότερες γλώσσες.
 Η ΕΕ επενδύει πάνω από 30 εκατομμύρια € το χρόνο για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και τη γλωσσική ποικιλία μέσα από ειδικά προγράμματα γλωσσομάθειας. 
Υπάρχουν περίπου 225 ιθαγενείς γλώσσες στην Ευρώπη -περίπου το 3% των γλωσσών του κόσμου και οι περισσότερες είναι Ινδοευρωπαϊκής καταγωγής. Οι  επίσημες όμως γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι 23.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε, γράφουν και επικοινωνούν με μια γλώσσα, τότε αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει κα οι πολίτες του κάθε κράτους πρέπει να υπερασπίζονται τη γλώσσα τους γιατί η γλώσσα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πολιτιστική κληρονομιά των λαών.
Λέει ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης:  Εάν η Γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δε θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν’ αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων και έχει ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις… ( ΕΝ ΛΕΥΚΩ, Ίκαρος, Αθήνα, 1990)
Το Γυμνάσιο Βελβεντού πραγματοποίησε εκδήλωση για να γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου. Οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Ζανδέ Ευανθία, Ζέρβα Φωτεινή, Ζορμπά Ευανθία, Καστανάρα Ελένη, Κιόσε Κλημεντίνα, Κοσμά Ιφιγένεια, Μανώλα Ειρήνη, Ντολλάνι Στέλλα, Παπαγόρα Χρυσάνθη, Σκούμπα Ελένη, Στεργιοπούλου Κατερίνα, Τσιτσιμίκλη Κατερίνα  Χάνι Γκριζέλντα και Χρήστου Ιωάννα δημιούργησαν τρείς μεγάλες αφίσες για την Ευρωπαϊκή    Ημέρα Γλωσσών με τη βοήθεια της καθηγήτριας κ. Βλάχου Βαϊτσας,  διάβασαν κείμενα για την αξία της γλώσσας και της γλωσσομάθειας με τη βοήθεια της καθηγήτριας κ. Παππά Μαλαματής και απάγγειλαν το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιθάκη» στα Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Αλβανικά και Ελληνικά . Το πρόγραμμα επίσης περιελάμβανε δύο εισηγήσεις, μια για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών και μια για την Ινδοευρωπαϊκή Γλωσσική Οικογένεια.
Ευχαριστούμε την καθηγήτρια κ. Παπαϊωάννου Πετρούλα για τη βοήθειά της και τις μαθήτριές μας για τη συνεργασία τους και την προθυμία τους να στηρίξουν την εκδήλωση του Σχολείου.
                                                            Ανδρεάδου-Φραγγούδη Βαρβάρα


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ «Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ»

Την Κυριακή 2/12 στις 12:00 π.μ. το δεύτερο - ακόμα καλύτερο από το πρώτο! - μέρος της εκπομπής "Ο τόπος και το τραγούδι του" (που προβάλλεται από την ΕΤ3) με τις μουσικές, τα τραγούδια, τους χορούς και τη λαϊκη παράδοση του Βελβεντού επί της οθόνης...! Για να υποδεχτούμε ζεστά το χειμώνα...


Ήταν Φεβρουάριος όταν η Ευανθία Ρόκα μας έφερε πρόταση εκ μέρους της εκπομπής « Ο τόπος και το τραγούδι του», που προβάλλεται στην ΕΤ3, να συνεργαστούμε για να γυριστεί ένα επεισόδιο της εκπομπής αφιερωμένο στο Βελβεντό. Σκηνοθέτης της εξαιρετική αυτής εκπομπής είναι ο συμπατριώτης μας Μανώλης Ζανδές, ο οποίος διακαώς επιθυμούσε εδώ και χρόνια να τη «φέρει» στο Βελβεντό.


Αβίαστα αποδεχτήκαμε την πρόταση αυτή και ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες διεργασίες με σκοπό την υλοποίησή της. Καταρχάς έγινε μια πρώτη προσέγγιση με τους μουσικούς της «Ορχήστρας Βελβεντού», οι οποίοι μετά χαράς δέχτηκαν να συμμετάσχουν. Ήταν αυτοί που θα αναλάμβαναν το πιο δύσκολο και σημαντικό κομμάτι της όλης ιστορίας.

Κάποια στιγμή, τον Απρίλιο οι συντελεστές της εκπομπής, ο επιμελητής και παρουσιαστής της κ. Γιώργης Μελίκης και ο Μανώλης Ζανδές, ήρθαν στο Βελβεντό για την πρώτη προσέγγιση με το συμβούλιο του ΜΟΒ και τους μουσικούς, όπου και επιβεβαιώθηκε η καλή διάθεση και των δύο πλευρών όχι απλά για συνεργασία αλλά και για να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Από κει και μετά η προετοιμασία του όλου εγχειρήματος επικεντρώθηκε στο μουσικό κομμάτι. Η ορχήστρα στήθηκε σχεδόν από την αρχή, με σκοπό να αποδοθεί όσο γινόταν περισσότερο ο παραδοσιακός ήχος και με τη συμμετοχή γυναικών στο τραγούδι. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αφοσιώθηκαν στις πρόβες και στην επιλογή των τραγουδιών.

Αρχές Σεπτεμβρίου ο σκηνοθέτης Μανώλης Ζανδές επισκέφθηκε για τελευταία φορά το Βελβεντό πριν τα γυρίσματα με σκοπό τις τελικές συζητήσεις αλλά και την επιλογή των χώρων όπου αυτά θα γινόταν.

Τότε άρχισαν να γίνονται και πιο εντατικές πρόβες τόσο από την ορχήστρα όσο και από τα μέλη του χορευτικού των ενηλίκων, που θα λάμβαναν μέρος στα δρώμενα και στο χορό, ενώ έγιναν και πρόβες απόκοινού. Η επιλογή των τραγουδιών επικεντρώθηκε σε αυτά που αφορούσαν την αρραβώνα και το γάμο καθώς και σε κάποια άλλα παραδοσιακά του Βελβεντού που τραγουδιόταν και χορεύονταν σε άλλες περιστάσεις.
Κι έφτασε η ώρα των γυρισμάτων… Παρακευή 28 και Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου. Δυο μέρες εξαντλητικών για όλους γυρισμάτων. Σε σπίτια, σοκάκια, αυλές και σ’ άλλους εξωτερικούς χώρους του Βελβεντού.

Μια μοναδική εμπειρία για όλους όσοι την έζησαν από κοντά και φυσικά για όλους όσοι συμμετείχαν.
Δε θα πούμε τίποτα περισσότερο γιατί περιμένουμε το αποτέλεσμα επί της οθόνης, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μανώλη Ζανδέ είναι εξαιρετικό. Μάλιστα λόγω της πληθώρας των γυρισμάτων και της ποιότητας αυτών θα προβληθούν δυο εκπομπές (α’ και β’ μέρος)!

Το μόνο που θέλουμε από καρδιάς να κάνουμε μέσα από το φύλλο της εφημερίδας είναι να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Ήταν μια σύμπραξη και συνεργασία πάρα πολλών ανθρώπων που λειτούργησε άψογα τόσο στην προετοιμασία όσο και στα γυρίσματα:
Τον συμπατριώτη μας Μανώλη Ζανδέ που τόσο πίστεψε την εκπομπή και δούλεψε όσο λίγοι γι’ αυτήν.

Τον παρουσιαστή και επιμελητή της κ. Γιώργη Μελίκη που ασχολείται χρόνια με το αντικείμενο και τα τρία τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυτή την εξαιρετικής αισθητικής εκπομπή.
Τους μουσικούς και τραγουδιστές Μανώλη Τσιουχάρα, Μίλτο Τσιτσιμίκλη, Μανώλη Χατζημανώλη, Γιώργο (;) Σεραφείμ, Σάκη Καλέα, Άλκη Καλέα, Δήμητρα Κίτση, Ευανθία Ζανδε, Σαμψάρη, Κακούλη.

Την κ. Αθηνά Τζινίκου – Κακούλη για τη συμμετοχή της και για όσες πολύτιμες πληροφορίες μας παρέχει απευθείας αλλά και μέσα από το έργο της σταθμό για το Βελβεντό «Λαογραφικοί Αντίλαλοι Του Βελβεντου».

Τον κ. Μανώλη Καλέα για όλη του τη βοήθεια και τη συμμετοχή του στο τραγούδι.
Τον πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Τσιανάκα για τη συμμετοχή του.
Τους κ. Χριστόδουλο Τσιανάκα, Νίκο Παπασπανό, Νίκο Ζορμπα, Ελένη Γιγή και Καίτη Ζορμπά για τη συμμετοχή τους.

Τα μέλη του χορευτικού που ακούραστα κι αδιαμαρτύρητα συμμετείχαν στα γυρίσματα.
Τους κ. Γρηγόρη και Κούλα Φωκίδη για την άψογη φιλοξενία που μας παρείχαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που έγιναν στο σπίτι τους.

Τα αρτοποιεία Πολυξένης Κόλια, Χαράλαμπου Κουτλιάμπα και Πουλιάνα βασίλη για τις κουλούρες που μας πρόσφεραν.

Τον Βασίλη Παπαγόρα και την ταβέρνα «Εν Βελβενδώ» για την προσφορά των γευμάτων του τηλεοπτικού συνεργείου και τον ξενώνα «9 Μούσες» του Τάκη Βαβλούκη για τη φιλοξενία τους.
Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους. Ήδη μόνο η σύμπραξη αυτή και η συνεργασία μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις.

Εκπομπές για το Βελβεντό έχουν γίνει πολλές. Ήταν η πρώτη φορά όμως που μια από αυτές επικεντρώθηκε στη μουσική και τα τραγούδια του Βελβεντού. Θα ακουστούν και θα παρουσιαστούν ήχοι και εικόνες υπέροχες. Θα ξυπνήσουν μνήμες. Θα ξαναγνωριστούμε με την υπέροχη μουσική παράδοση του τόπου μας. Θα αναδειχθεί όπως της αρμόζει… Η συνέχεια επί της οθόνης…

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τα καζάνια και οι θόλοι του Βελβεντού




 Ο τρύγος έγινε τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου.

 

Τα σταφύλια μαζεύτηκαν, πατήθηκαν και μετά από λίγο χρόνο αλκοολικής ζύμωσης, το φετινό κρασί είναι πλέον γεγονός. 


Το κρασί θα βράσει (ζυμωθεί) και πάλι στους «θόλους» τα θολωτά πετρόκτιστα  υπόγεια. 
Στους χώρους αυτούς επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανση του κρασιού, σταθερή θερμοκρασία 14Co χειμώνα, καλοκαίρι και σταθερή υγρασία . 
Τέτοια υπόγεια υπάρχουν αρκετά ακόμη στο Βελβεντό και ευτυχώς υπάρχουν ακόμη νοικοκύρηδες που τα φροντίζουν και τα χρησιμοποιούν συνεχίζοντας  μια παράδοση - παραλαβή αιώνων. 


Τα υπόλοιπα,  στέμφυλα, ρόγες και ότι απέμεινε από το κρασί πήραν τον δρόμο για τα καζάνια .   
Τα καζάνια, χώρος όπου θα γίνει η απόσταξη της ρακής – στο Βελβεντό 25 με 27 γράδων – αλλά και χώρος όπου κατά την απόσταξη λαμβάνουν χώρα γλέντια μεταξύ φίλων γνωστών και όποιου άλλου τύχει να είναι εκεί. 
Κανείς δεν περισσεύει, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι  να μοιραστούν λίγη από την φρέσκη ρακή αλλά και τη χαρά για το αποτέλεσμα κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς.


 




Την άλλη μέρα και αφού φύγει η θολούρα του μυαλού από το αλκοόλ αλλά και η κούραση από την απόσταξη, η ρακή θα αποθηκευτεί στις νταμιτζάνες για να ξοδευτεί σιγά- σιγά όλο τον επόμενο χρόνο,  μέχρι να πάρει τη θέση της η επόμενη. 



Να ξοδευτεί με υγεία και για χαρές!!!

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Οι μουσικές, τα τραγούδια, οι χοροί και η λαϊκη παράδοση του Βελβεντού επί της οθόνης...!

Την Κυριακή 25/11 στις 12:00 π.μ. το πρώτο μέρος της εκπομπής "Ο τόπος και το τραγούδι του" 
(που προβάλλεται από την ΕΤ3)...Οι μουσικές, τα τραγούδια, οι χοροί και η λαϊκη παράδοση του Βελβεντού επί της οθόνης...!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ομάδας Ζωγραφικής του Μ.Ο.Β. προβολή ταινίας "The Mission"

Το Κινηματογραφικό τμήμα του Μ.Ο.Β. θα προβάλει την Κυριακή 11-11-2012 στις 7.30 μ.μ. στο χώρο της Ζωγραφικής την ταινία "The Mission".
 

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερου Κέρκυρας


Φ.Σ.ΣΚΡΙΠΕΡΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ  ΣΤΟ
ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ(9–11–2012)

Α’ ΜΕΡΟΣ

1.Σ.ΡΟΥΒΑΣ: «Ιωάννης Καποδίστριας»                                                   εμβατήριο
2. T.HUGGENS:Pavane in Blue
3.M.MARAIS/D.PHILLIPS: Le Basque
                                            κόρνο: Κωνσταντίνος Κοσκινάς
4.J.RODRIGO: Concerto d’ Aranjuez
                                            φλικόρνο: Γιώργος Καλαματιανός                  μετ.: Σπ.Μαυρόπουλος
5.H.L.WALTERS: Spiritual Contrasts
6. K.BADELT: Μουσική από την ταινία
                                          «Οι πειρατές της Καραϊβικής»                          μετ.: Τ.Ricketts

B’ ΜΕΡΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ & ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ & ΜΙΚΗ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
1. Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μουσική από την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά
                                        (Ποιος δε μιλά για τη Λαμπρή)                           μετ.: Σ.Ρουβάς
2.Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Μια πόλη μαγική
                                        από την ταινία «Μαγική Πόλις»                           μετ.: Σ.Ρουβάς
3.Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νύχτα μαγικιά,
                                       από τον δίσκο «Δελτίο Καιρού»                            μετ.: Α.Αρταβάνης
4.Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Μην τον ρωτάς τον ουρανό        
                                       από την ταινία «Το νησί των γενναίων»                 μετ.: Σ.Ρουβάς
5.Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Απρίλη μου,
                                       από τον δίσκο «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» μετ.: Α.Αρταβάνης
6.Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι
                                       από την ταινία «Αγιούπα»                                      μετ.: Σ.Ρουβάς
7.Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρνηση
                                       από τον δίσκο «Επιφάνια»                                     μετ.: Σ.Προσωπάρης
8.Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δρόμοι παλιοί,
                                       από τον δίσκο «Μπαλάντες»                                 μετ.: Α. Αρταβάνης
9.Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Άσπρο περιστέρι
                                       από την ταινία «Της γης το χρυσάφι»                     μετ.: Σ.Ρουβάς
10.Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Κεμάλ
                                       από τον κύκλο τραγουδιών «Αντικατοπτρισμοί» μετ.: Ν.Κατσούρης
τραγουδούν:
* Αφροδίτη Παπαβασιλείου
* Γιώργος Μαυρομμάτης

Κινηματογραφικό τμήμα Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού

Το Κινηματογραφικό τμήμα του Μ.Ο.Β. θα προβάλει ταινίες κάθε Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στο χώρο της Ζωγραφικής.
* Κυριακή 4-11 Οι ζωές των άλλων
* Κυριακή 11-11 The Mission
* Κυριακή 18-11 Underground
* Κυριακή 25-11 Το πιο παράξενο και από παράξενο

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

«ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 1912 – 2012»














«Στιγμές -Πρόσωπα -Γεγονότα -Εικόνες.»

Το 2012 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής μας, της Δυτικής Μακεδονίας, από τον τουρκικό ζυγό και γιορτάζουμε την ένταξη και την ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα.

Με αφορμή την εκατονταετηρίδα οι Βιβλιοθήκες και τα Γενικά Αρχεία των τεσσάρων νομών της, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, αποφάσισαν την, από κοινού, δημιουργία και λειτουργία κινητής έκθεσης με υλικό των συλλογών τους.

Παρουσιάζονται και αναδεικνύονται μέσα από λυτά έγγραφα, κώδικες, εφημερίδες, φωτογραφικό υλικό και αναφορές εντύπων, ιστορικά γεγονότα που αφορούν στην προετοιμασία και διεξαγωγή του αγώνα της απελευθέρωσης, καθώς και στη διοικητική οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο της συγκρότησης του Νεοελληνικού Κράτους.

Η επιλογή των τεκμηρίων έγινε από τον κάθε φορέα με βάση την ιστορική και την αποδεικτική τους αξία αναδεικνύοντας τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα γεγονότα της απελευθέρωσης του τόπου μας από τον οθωμανικό ζυγό.

Το πρωτοποριακό της έκθεσης έγκειται στη συνεργασία και την από κοινού προβολή του υλικού στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους μαθητές, παρέχοντας τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί σημαντικών γεγονότων και να συγκροτήσουν μια ολοκληρωμένη άποψη της πρόσφατης ιστορίας του Νέου Ελληνικού Κράτους με την καθοριστική συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Η έκθεση, που θα περιοδεύσει όλη την περιοχή, πραγματοποιείται με την ευγενική συμβολή του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και θα παραμείνει στο Βελβεντό από 15 έως 26 Οκτωβρίου 2012.
Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού 15 έως 26 Οκτωβρίου 2012 

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30-21.30 

Για ομαδικές ξεναγήσεις στο τηλ. 24640 31088

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΔΡΟΣΟΛΟΥΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε εις την έγκριτον εφημερίδα «Το Βελβεντό», σχετικά με τις Αρχαιότητες και την Ιστορία το Βελβεντού του αείμνηστου Ι.Γ. Αντωνιάδου λογίου, Βουλευτού, νομομαθούς, λογοτέχνου, τέκνου του Βελβεντού ο οποίος ησχολήθη με το ανωτέρω θέμα από το 1952.
Εν Βελβεντώ τη 16η Ιουλίου 2012
Με εκτίμηση
Ιπποκράτης Παπαγεωργίου Ιατρός

 

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 1952


4. Η ΓΡΑΤΣΙΑΝΗ ΤΟΥ
Δεν είναι επακριβώς γνωστή η χρονολογία της μετοικεσίας της Γρατσάνης προς το Βελβεντό. Πρέπει πάντως να έλαβε χώραν μετά το 1692 Διότι κατά το έτος ούτο φέρεται υπάρχουσα αυτοτελώς η Γρατσιάνη, αφ’ ού μνημονεύεται κεχωρισμένως από τον Κώδικα της Μονής Αγίου Νικάνορος της Ζάμπουρδας [Καλινδέρη: Γραπτά Μνημεία, σελ. 61] καταγραφομένη εκεί ως «Γριάτζιανη».
Πόθεν έλκει άραγε την ονομασίαν της η λέξις;
Ο Χαρίσιος Μεγδάνης [Καλινδέρη: ενθ’ ανωτέρω σελ. 18] υποστηρίζει σχετικώς τα ακόλουθα εις την «Απογραφικήν Έκθεσίν» του: «Ο Καίσαρ…έκτισε και μίαν πόλιν εις την υπωρίαν του Πιερίου ως 2 ώρας πλησίον των Σερβίων και την έδωκεν το όνομα να λέγεται Γρατζιανή και ήδη Παλαιογρατζιανή τα ερείπειά της.»
Όπως εν τούτοις ως προς το Βελβεντό, τοιουτοτρόπως και με την ονομασίαν της Γρατσιάνης, δεν φαίνεται επιτυγχάνουσα η ερμηνεία του Μεγδάνη Διότι ουδαμόθεν υποστηρίζονται τα υπ’ αυτού αναγραφόμενα. Και επικαλείται μεν ο Μεγδάνης τον Αλεξανδρινόν ιστοριογράφον Αππιανόν προς υποστήριξιν της γνώμης του, αλλ’ ο τελευταίος ούτος ομιλεί, πράγματι περί ανταμοιβών προς τους συναγωνισθέντας μετά του Κάισαρος με χορηγήσεις γαιών και υποστατικών προς αυτούς μετά την νίκην του εις τους Φιλίππους κατά του Βρούτου και Κασσίου, αλλ’ ουδέν το συγκεκριμένον καθορίζει περί των τοιούτων διανομών και χορηγήσεων. Και (όπερ εδώ κυρίως μας ενδιαφέρει ) ουδόλως ομιλεί περί Γρατσάνης ως υπό του Καίσαρος κτισθείσης. Πρόκειται συνεπώς περί υποθέσεων ανυποστήρικτων.
Πιθανωτέρα εμφανίζεται η εκδοχή – υπόθεσις και αύτη – κατά την οποίαν η ονομασία της προήλθε και εις την περίπτωσιν αυτήν από την ονομασίαν των κατοίκων της. Θέλομεν δηλονότι να υποστηρίξωμεν ότι οι κάτοικοί της, διότι ακριβώς προήρχοντο από τας διακεκριμένας αρχαίας Φυλακάς, που ανήκον εις την αρχαίαν «Γκραίτσιαν» (την Ελλάδα) ελέγοντο πιθανώς, αλλά και ήσαν, «Γραιτσιανή» (κατά το Παλατιανοί, Βελβεντηνοί κτλ), εξού και ο συνοικισμός των απεκλήθη «Γκραιτσιανή» και συναφώς «Γκράτζιανη» και σήμερον Γρατσιάνη. Αυτή μας φαίνεται ή μάλλον ενδεικνυομένη εξήγησις. Μέχρις ότου βέβαια νεώτερα, μάλλον πειστικά διάφορα όλως δεδομένα ανακαλυφθούν.
Οπωσδήποτε, η Γρατσιάνη ήτο εκτισμένη επί της προς το Βελβεντό δεξιάς πλευράς του ομωνύμου καταστρεπτικού λάκκου, της οποίας τα ερείπια σώζονται και μέχρι σήμερον, εν ώ αι εκκλησίαι, της παραμένουν κατά το μάλλον ή ήττον ανέπαφοι ή επισκευασμέναι. Λειτουργούμεναι πάντως ανελλιπώς από τους κατοίκους μας μέχρι του νυν. Και ιδιαίτατα ο κεντρικός Ναός του Αγίου Δημητρίου, πανηγυρικώς, με την πάνδημον συμμετοχήν του Βελβεντού, κατά την εορτήν της Μεσοπεντηκοστής,
παλαιότερον δε και την Δευτέραν ημέραν του Πάσχα. Εις σταθεράν μνήμην της προελεύσεως του μεγίστου τμήματος του πληθυσμού εκ της Γρατσιάνης.
Μεγίστη ήτο η απόδοσις των καλλιεργησίμων εκτάσεων αύτης εις δημητριακά εν γένει και εις σταφυλάς. Αλλά και εις όσπρια (και ειδικώς εις φασόλια) δεδομένου του ποτιστικού νερού του κατερχομένου από τον ανωτέρω λάκκον. Ευδοκίμως επίσης (αλλ’ όχι σήμερον επικερδώς) καλλιεργείται εις τας γαίας της και ο καπνός.
Ανήκεν επί τουρκοκρατίας εις Μπέηδες η Γρατσιάνη. Αλλ’ απηλλοτριώθησαν αι εκτάσεις της μετά την απελευθέρωσίν μας από του τουρκικού ζυγού. Δυστυχώς κατά τρόπον σκανδαλωδέστατα άνισον εν σχέσει προς τον πληθυσμόν και τας διανεμητέας επί τούτω θέσεις, μεταξύ Βελβεντού, Παλαιογρατσάνου και Μασκοχωρίου.
Η τοιαύτη δε ανισότης εξήχθη εις απίστευτον και ανυπόφορον βαθμόν κυρίως ως προς την προέκτασιν των περιοχών των τριών τούτων μεριδιούχων. Το Παλαιογράτσανον οίφνης φυσικήν αυτού προέκτασιν έχει την βορείαν πλευράν των Καρυών, το δε Μασκοχώριον την Νοτίαν, την προς τα Σέρβια πλευράν αυτών. Εν ω το Βελβεντό φυσικήν αυτού προέκτασιν έχει την Παλαιόχωραν, την οποίαν άλλως είχεν οπωσδήποτε υπό την κατοχήν του από αρχαιοτάτων ήδη χρόνων. Εδόθησαν εν τούτοις γαίαι εις τους Παλαιογρατσανίτας επί της απαραγράπτου υπέρ του Βελβεντού Παλαιόχωρας! Εις τρόπον ώστε αι και σήμερον υπό των Βελβεντινών λειτουργούμεναι Εκκλησίαι της Γρατσάνης να φέρονται, κατά περιοχήν, διεκδικούμεναι, από το Παλαιογράτσανον!!! Ουδέποτε αδικία κατεστρώθη τόσον φρικιαστικώς οδυνηρά, όσον η κατάφορος αυτή καταπάτησις κεκτημένων δικαίων!...
Οι Τούρκοι θα ήσαν, μα την αλήθεια περισσότερον διακριτικοί από τους αλάστορας εκείνους απευθύνους, που διέπραξαν το τερατώδες αυτό ανοσιούργημα. Και δεν είναι μόνον η στένωσις αυτή, η από μεσημβρίας, που καταδικάζει εις πλήρη ασφυξίαν το ωραίο μας Βελβεντό. (Αρκεί να μνημονεύσωμεν ότι μεσολαβούντος ήδη του λάκκου Αβουζιανής, τα όρια του περικλείονται νοτίως από την θέσιν «Πέτρες». Συνεπώς χαράσσονται τοιουτοτρόπως τα μεσημβρινά μας όρια επί τα κράσπεδα σχεδόν των οικιών μας!!!...) Δεν είναι λοιπόν αυτά μόνον τα τραγικώς εκπληκτικά. Έχομεν και τα κολόβωμα της περιοχής μας από δυσμών! Υθέρ των κατοίκων Σερβίων, ως προς τα Ημήρ Τσιαήρ. Υπέρ των κατοίκων Ιμέρας (Χεϊμπελή) ως προς την Μπορόνιτσαν!! Συμφορά ανήκουστος. Και συμπεριφορά αυτόχρημα εγκληματική διά το άξιον καλλιτέρας τύχης ονομαστό μας Βελβεντό!.. Αλλ’ ας κλείσωμεν την αποφράδα αυτήν σελίδα ανοίγοντες νέαν τοιαύτην.
Πλείστα όσα μαρμάρινο αρχαία λείψανα περιθέουσι την έκτασιν της Γρατσιάνης προς Ανατολάς. Όχι προ πολλών ετών το ρεύμα του ομωνύμου λάκκου, εγγύς του εξωκκλησίου Άγιος Γεώργιος, είχεν αποκαλύψη σειράν τριών βαθμίδων ωραιοτάτης κλίμακος μαρμαρίνης. Ο σείρων αφ’ ετέρου τας γραμμάς αυτάς είχε πρότινων ετών την ευτυχίαν να ανέλθη μετά του τότε Προέδρου της Κοινότητος Βελβεντού κ. Αντ. Ζαχαριάδου επί του λόφου, ένθα το εξωκλήσιον Παναγία «του Τσελεπήσιου» κατερειπωμένου τότε εις το «Παλαίκαστρο» τουτέστι της Γρατσάνης. Ένα θάμβος άρρητον κατηύγασε τους οφθαλμούς μας, όταν επλησιάσαμεν προς τα ερείπεια του Ναού ευθύς αμέσως. Θραύσματα κατάλευκα κιόνων, λείψανα παλλεύκων πλακών, θρύμματα περιστυλίων κτλ, κτλ. κατέκειντο φύρδην μύγδην εντός ευρέως βόθρου, το πεπτωκός αλλά κατάδηλον μεγαλείον των οποίων δεν μας επέτρεπε να τα αποχωρισθώμεν ευκόλως. Κατά το επόμενον έτος εχορηγήθη η ευκαιρία εις τον γράφοντα να ανέλθη εκ νέου επί του «Παλαοιοκάστρου» μετά του Μάρκου Παπασπανού και τινών εργατών μετά υποζυγίων προς περισυλλογήν και μετακόμησιν εις τον περίβολον της Αστικής Σχολής Βελβεντού των σωζωμένων, ως
άνω, υπολειμμάτων. Ματαία προσπάθεια! Φιλόθρησκοι γυναικούλες είχον ανοικοδομήση την εκκλησίαν της Παναγίας. Και ουδέν ίχνος μαρμάρινον πλέον εξωράιζε το περιβάλλον! Είχεν ασπλάγεω: ταφή υπό τα θεμέλια όλος ο θραυσμένος, έστω, μαρμάρινος εκείνος θησαυρός, ο επί του Παλαιοκάστρου της Γρατσάνης!
Λείψανα μαρμάρινα κιόνων και πλακών ενεπιγράφων σώζονται και εις τον περίβολον του Αγίου Δημητρίου σήμερον. Αλλά την φθοράν του πανδαμάτορος χρόνου συνεπλήρωσεν εδώ και η άλογος ανοικοδομητική μανία των επιδιορθωτών του περιβόλου της Εκκλησίας. Πολλά τοιαύτα λείψανα πλακών εδιχοτομήθησαν, ή ετριχοτομήθησαν κατά τας ανάγκας του εκάστοτε κτίστου… Και τοιουτοτρόπως η απαραίτητος δυαδική συνομοσία των α π λ ο ϊ κ ώ ν μετά των α δ ι α φ ό ρ ω ν εκ των «επαϊόντων» συμπληρώνει εκάστοτε την ολικήν εξαφάνισιν των αρχαίων μνημείων μας.
Θίγομεν οπωσδήποτε τοιουτοτρόπως την περιοχήν των ωραίων Φυλακών, διά την μελέτην των οποίων ενδιαφέρει να ασχοληθώμεν ιδιαιτέρως.
Ι.Γ.Α.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!
Αρχίζουν οι εγγραφές στο Ωδείο Βελβεντού με τα παρακάτω τμήματα: κιθάρας, πιάνου, φλογέρας, σαξόφωνου, κλαρίνου, τυμπάνων, φλάουτου, βιολιού, ακορντεόν, μπουζουκιού, μονωδίας, βυζαντινής μουσικής, προπαιδείας & θεωρίας.

Την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου από τις 5:30 έως τις 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο θα δοθεί το πρόγραμμα των μαθημάτων του Ωδείου για τη νέα χρονιά.

Τα μαθήματα του παιδικού χορευτικού τμήματος αρχίσουν το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα με πέρυσι. Στο χορευτικό μπορούν να εγγραφούν παιδιά πάνω από 4 ετών.

Τα μαθήματα του εφηβικού τμήματος του Χορευτικού του ΜΟΒ θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα με πέρυσι.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές καθημερινά στο γραφείο του ΜΟΒ.
Ώρες εγγραφών:18:00 μ.μ-21:00 μ.μ.
Τηλέφωνο: 24640 31088

Εφημερίδα Αύγουστος 2012


Εφημερίδα Ιούλιος 2012


Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Το καλοκαίρι στο Βελβεντό μυρίζει ροδάκινο


Στο τραπέζι με το Δειπνοσοφιστή

Το καλοκαίρι στο Βελβεντό μυρίζει ροδάκινο. Κάθε του μέρα, από το χάραμα ως το βασίλεμά της, ανεβαίνει, ανοίγει, μεγάλη ευχή πάνω στις ροδακινιές. Ποικιλία ήχων, πανδαισία χρωμάτων, χαρακτηριστικά τοπία ροδακινοχώραφων παραλίμνιων και ημιορεινών συνθέτουν το βελβεντινό καλοκαίρι. Πρωταγωνιστής το ροδάκινο. Ένα από τα θαύματα του θέρους και του ήλιου, με το βελούδινο δέρμα του, τις καμπύλες του, τη ζουμερή του σάρκα, το άρωμά του. Που βάφει ροζ και φούξια θάλασσες με ροδακινιές στον κάμπο την άνοιξη και τον μεθάει με τ’ άρωμά του που ανοίγει στον άνεμο, το καλοκαίρι. Τις μοναδικές αρετές του τις ξετυλίγει στο στόμα μας: γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και στο ξινό, σάρκα λευκή ή κίτρινη, φυλακή του ήλιου.


Πατρίδα του η μακρινή Κίνα. Ταξίδεψε ως την Ελλάδα με τους Έλληνες στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου κατά την επιστροφή τους από την Ινδία ή από τους Ρωμαίους στρατιώτες στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Κυριαρχίας. Οι Αρχαίοι Κινέζοι λάτρευαν το ροδάκινο που συμβόλιζε γι’ αυτούς την αθανασία. Αποτελούσε πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους, γλύπτες. Μια ιστορία για το ροδάκινο λέει πως ο Λουδοβίκος 14ος λάτρευε αυτό το φρούτο και ο κηπουρός του για να τον ικανοποιήσει, φύτεψε στις Βερσαλλίες πάνω από τριάντα διαφορετικές ποικιλίες. Την ίδια εκείνη εποχή, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δουμά, ένας παλιός στρατιωτικός, έπειτα από πολλούς τραυματισμούς, αποσύρθηκε και άρχισε να ασχολείται με την κηπουρική και να αναπτύσσει την καλλιέργεια της ροδακινιάς στο Μοντρέιγ. Όταν άκουσε ότι ο Λουδοβίκος 14ος κυνηγούσε εκεί κοντά, του έστειλε δώδεκα υπέροχα ροδάκινα για το τραπέζι του. Γοητευμένος, ο Λουδοβίκος 14ος θέλησε να δει τα δέντρα που έκαναν τόσο υπέροχους καρπούς και αντάμειψε τον αξιωματικό με ισόβια σύνταξη και με το προνόμιο να παρουσιάζει κάθε χρόνο στις Βερσαλλίες ένα πανέρι γεμάτο από τα ωραιότερα ροδάκινα του Μοντρέιγ. Προικισμένος στις δημόσιες σχέσεις ο αξιωματικός!!!



Στο Βελβεντό, η καλλιέργεια της ροδακινιάς αναφέρεται, για πρώτη φορά, από τον Πουκεβίλ στις αρχές του 18ου αιώνα. Οι παππούδες μας θυμούνται τη ροδακινιά σαν αυτοφυές δέντρο μαζί με τη βερικοκιά (ζερντελιά), την κορομηλιά (τζιρνικιά), τη δαμασκηνιά και την απιδιά (κασλιά). Τα ροδάκινα τα χρησιμοποιούσαν για τη συμπλήρωση της διατροφής τους σα φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα και μαρμελάδες. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ποικιλίες. Όλα τα δέντρα ήταν σπορόφυτα γνωστά μέχρι σήμερα σαν αγριοροδάκινα. Από τότε το οπωροφόρο αυτό δέντρο πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των βελβεντινών και ιδιαίτερα το καλοκαίρι που γίνεται η συγκομιδή του. Από το πρωινό ξύπνημα, τα πήγαινε –έλα ανάμεσα στις σειρές των δέντρων, τη δροσιά των χόρτων ξύπνημα της ψυχής στα κοιμισμένα βλέφαρα και στα αχτένιστα τσουλούφια, τη συγκομιδή του καρπού, το αράδιασμα, το διάλειμμα για το ψωμοτύρι συνοδευόμενο από ροδάκινο «ζούλα» στη σκιά της ροδακινιάς που το πρόσφερε, μέχρι την παράδοση στους Συνεταιρισμούς, το κλείσιμο καλής τιμής στις αγορές, την αγωνία για την ξαφνική καλοκαιρινή μπόρα, την κουβέντα στο καφενείο για την ποιότητα της παραγωγής.

Ροδάκινο, καλλιέργεια, φροντίδα, οικονομία, ευημερία, αγωνία, άγχος, καιρικές συνθήκες, συγκομιδή, χαρά.

Αισθάνομαι τυχερός άνθρωπος που σαν παιδί μύρισα, γεύτηκα, έζησα όλες τις χαρές και τις λύπες του κύκλου παραγωγής του αγαπημένου μας καρπού. Μόνο έτσι μπορείς να εκτιμήσεις την αξία των δώρων της φύσης. Νιώθω ευγνωμοσύνη που οι γονείς μας, μας «έβαλαν» μέσα σ’ αυτόν τον κύκλο της φύσης. Που παρακολουθούσαμε μαζί τους το μεγάλωμα του φυτού, που συμμετείχαμε στις εργασίες της καλλιέργειάς του, στο μόχθο, την αγωνία για τις βροχές, τις ζέστες, τους
ρυθμούς των ποτισμάτων, τις ασθένειες. Που μαθαίναμε να ξεχωρίζουμε τις ποικιλίες του καρπού με τα παράξενα και εξωτικά ονόματα: Ελμπέρτες, Μαστοί της Αφροδίτης, Χαλ, Καρντινάλ, Ντίξερεντ, Ρεντ Χάβεν, Φερ Χάβεν, Σαν Κρεστ, Σαν Κλάουντ, Φαγιέτ, Μαρία Μπιάνκα κ. ά. Που νιώθουμε προνομιούχοι αφόταν μάθαμε να κλαδεύουμε, να καταπολεμούμε ασθένειες και σοφότεροι από όταν νιώσαμε πως από ένα μικρό φούξια λουλουδάκι φτάνουμε στο βαθυπράσινο πρώιμο καρπό έως ότου λίγο μετά το τέλος της άνοιξης υποχωρήσει και η τελευταία πρασινάδα και τα βελούδινα φρούτα κοκκινίσουν και μελώσουν. Που μάθαμε να σεβόμαστε το χρόνο, τις εποχές, τις ανάγκες του φυτού και να αντιλαμβανόμαστε και τα ωφέλιμα και τα βλαβερά ενός κήπου – χωραφιού - γης σαν μέρος του ίδιου οικοσυστήματος, του μαγικού παιχνιδιού της ζωής-θανάτου-ζωής.

«..Άλλαζες με τα χέρια σου τις εποχές…»
Το αγαπάμε το ροδάκινο. Έδωσε και δίνει ζωή στον τόπο μας. Η παρουσία του βοήθησε και στην εξέλιξη της καλλιέργειάς του και στην ευημερία των ανθρώπων.
Κάθε καλοκαίρι, στους οπωρώνες, στην καλλιεργημένη φύση, η περιπέτεια φυτών και ανθρώπων δημιουργών, μια διαρκής σύλληψη και γέννα μας προσκαλεί σε μια ανεπανάληπτη γιορτή.
Καλή συγκομιδή Αγαπητοί μας ροδακινοπαραγωγοί.

Υ.Γ.
Ερώτηση: Γιατί πρέπει να τρώω κάθε μέρα ροδάκινο;
Απάντηση: Επειδή είναι έχει λίγες θερμίδες, 52 θερμίδες/100 gr, πολύ νερό 89%, 10% σάκχαρα. Είναι πλούσιο σε Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Κάλιο. Επειδή έχει βιταμίνες Α,Β και C. Επειδή διευκολύνει την πέψη, είναι διουρητικό και δίνει φρεσκάδα και ευεξία στον οργανισμό. Επειδή είναι στην εποχή του και είναι προικισμένο μ’ όλα της τα δώρα σε γεύση, άρωμα, θρεπτικά συστατικά!
* «Ιστορική Ανασκόπηση της Ροδακινοκαλλιέργειας στο Βελβεντό» Ι.Α. Χατζηχαρίση
* Επίμονος κηπουρός Σ. Τσιχλιάς

ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΣ